Foto: Publicitātes foto

Pirms nedēļas, 21. jūnijā, Jēkabpilī Daugavas salā Daugavsalā spēcīgajā vētrā nolauzto milzu ozolu Dabas aizsardzības pārvalde oficiāli atzinusi par dižozolu, informēja pārvaldes pārstāve Elīna Ezeriņa.

Aculiecinieks, kurš portālam "Delfi" ziņoja par nolauzto koku, apgalvoja, ka tā apkārtmērs bija sasniedzis piecus metrus, tādējādi koks ierindojās starp dižkokiem.

Notikuma vietu 26. jūnijā Daugavsalā apsekojuši Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti. Izmērīts, ka koks 1,3 metru augstumā no zemes sasniedzis 5,12 metru apkārtmēru. Tādējādi tas atzīstams par dižkoku.

"Kokam nolauzti abi lielie skeletzari. Saglabājušies divi mazāki zari. Koka dobumā attīstījusies trupe, kas kļuvusi redzama tikai pēc koka nolūšanas," klāstīja Ezeriņa.

Pārvaldes pārstāve arī norādīja, ka īpašnieki, uz kuru zemes aug ozols, nevēlas koku nozāģēt pilnībā. Saskaņā ar pārvaldes speciālistu ieteikumiem lielos zarus nesazāģēs, bet atstās turpat pie koka. Lai novērstu strauju trupes attīstīšanos, plānots izvietot jumtiņu, lai dobumā nenonāk nokrišņi.

Par ozolu arī aizpildīta dižkoka anketa, koks ir reģistrēts un ievietots dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols" (www.daba.gov.lv). Pie koka piestiprināta dižkoku atpazīstamības zīme – "ozollapa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!