Trešdien Iecavas novada mežā pie Putrupes iemūžināts lēkšojošs ķengurs. Vietējā dzīvnieku audzētavā "Mini Zoo" norāda, ka visi četri tur mītošie ķenguri ir uz vietas, kā arī pauž – ķenguru notvert ir neiespējami.

Video portālam "Delfi" atsūtījusi anonīma aculieciniece, kura stāsta, ka viņas vīrs to filmējis ap pulksten 12 Iecavas novadā pie Putrupes, tai šķērsojot Bauskas šoseju. No meža izskrējušo dzīvnieku vīrs mēģinājis notvert, taču ķengurs iebēdzis biezoknī.

"Sazinājāmies ar vietējo zoodārzu "Mini zoo", bet tur apgalvo, ka neviens no viņu ķenguriem nav pazudis," teic lasītāja.

Arī portālam "Delfi" Iecavas novada Dzimtmisas zoodārza vadītājs Varis Ķelpe pauž, ka trešdienas rītā ķenguri baroti un visi četri bijuši uz vietas. Katrs ķengurs esot čipēts.

Ķelpe klāsta, ka izbēgušu ķenguru notvert nav iespējams. To nevar paveikt pat suns. Vienīgā iespēja, kā apturēt dzīvnieku ir, ja tas nejauši ielec kādā nožogotā vietā, no kuras nespēj izkļūt paša spēkiem. Ķelpesprāt, konkrētajā gadījumā būtu pat cilvēciski, ja ķenguru nošautu mednieki, jo ziemā un aukstumā dzīvnieks aizies bojā.

"Ļoti žēl, ka tā ir noticis. Ka kādam ķengura saimniekam tā gadījies. Bet acīmredzot audzētājs kaut ko ir palaidis garām, kaut ko nav izdarījis, jo satrakojies ķengurs var izsist švakākas durvis un ar krūšu muskuļiem izsist stiklu," norāda ķenguru audzētājs Ķelpe. "Mini zoo" četri ķenguri pašlaik uzturas iekštelpās, jo doties ārā ir par aukstu. Savukārt siltākā laikā ziemā tie tiek izlaisti teritorijā, ko ieskauj divus metrus augsta sēta.

Arī Rīgas zoodārza speciālists Māris Liekalns atzīst, ka tik barga ziema ķenguram nav piemērota. Ja dzīvnieks drīzumā neatradīs ceļu atpakaļ uz mājām, viņam draud bojā eja. "Šobrīd jau nevar pateikt, cik ilgi klīdis pa pasauli. Ja iepriekš bija dzīvojis ārpus telpām, tad šābrīža aukstums šķiet paciešamāks nekā, ja iepriekš mitis iekštelpās," norāda Lielkalns, kurš par notikušo ziņos arī Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Līdzīgi kā ķenguru audzētājs Ķelpe, arī Lielkalns pauž, ka ķenguru notvert ir ārkārtīgi grūti. Vienīgā cerība ir, ja ķengurs sastaps savu saimnieku un atpazīs to. "Ķengurs var atpazīt savus saimniekus, ja ir bijusi normāla savstarpējā komunikācija. Tomēr vienlaikus ir dzīvnieks nervozs un neprognozējams – saimnieku var neatzīt," pauž Lielkalns. Viņaprāt, notveršana, ķenguru iemidzinot, nav piemērota. Sazāļotais dzīvnieks var noskriet kilometriem, bet, ja cilvēks nepaspēs to laikus atrast – nosals. "Pašlaik ir vienkārši jāvēro dzīvnieks: ko viņš dara, kā dzīvo. Gadījumā, ja novājē, tad ir reālākas iespējas noķert. Šobrīd izskatās pietiekami dzīvelīgs," video komentē speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!