Maija sākumā Salvi Rēzeknē apturēja ceļu policija. Salvis uzskata, ka likumsargi neizskaidroja viņa kā pārkāpēja tiesības. Savukārt Valsts policijā norāda, ka likumsargi nav bijuši uzdevuma augstumos, tomēr video neatspoguļo pilnu ainu par notikušo

Kā redzams Salva iesūtītajā video, likumsargi vairākkārt ierobežo viņa iespējas par to, vai viņš varēs saņemt un lasīt noformēto protokolu, kā arī limitējot protokola lasīšanai atvēlēto laiku.

"Policija piecas reizes ierobežoja manu rīcību. Pirmkārt, draudot nedot protokolu, otrkārt, sakot, ka protokola izlasīšana ir manas vienīgās tiesības šajā situācijā. Treškārt, neatdodot manus personīgos dokumentus, ceturtkārt, dodot man trīs minūtes protokola lasīšanai. Likumsargi tā arī man nepaskaidroja manas likumiskās tiesības," savu redzējumu par notikušo klāsta Salvis.

Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte skaidro, ka atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam, pie atbildības sauktajai personai ir tiesības iepazīties ar visiem lietas materiāliem, izdarīt no tiem izrakstus, norakstus un izgatavot kopijas. Tāpat ir tiesības piedalīties lietas izskatīšanā, sniegt skaidrojumus, izteikt lūgumus, pārsūdzēt lietā pieņemto lēmumu.

"Video redzamā komunikācija starp vadītāju un likumsargiem nav vērtējama kā profesionāla. Policistu pienākums bija vadītājiem izskaidrot viņa likumiskās tiesības," skaidro Grāvīte un atsaucas uz likumu "Par policiju". Tajā norādīts, ka policija ar savu darbību nodrošina personu tiesības un brīvību ievērošanu. Tiesību un brīvību ierobežošana pieļaujama, pamatojoties uz likumu. Katru reizi, kad policijai jāierobežo personu tiesības un brīvības, darbiniekam jāsniedz paskaidrojums savai rīcībai.

Valsts policijā arī vērš uzmanību, ka video nav redzama pilnīga notikumu aina. Iespējams, likumsargi pārkāpējam tiesības izskaidroja pirms kameras ieslēgšanas, norāda policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!