Aizvadītajā ceturtdienā, 9. augustā, Balvu ezerā novēroti no ūdens iznākam vēži, ziņo Skaidrīte Gugāne. Valsts vides dienestā (VVD) pauž, ka vēžu uzvedība skaidrojama ar skābekļa daudzuma samazināšanos ezerā.

Ziņu par īpatnēju vēžu uzvedību Balvu ezerā saņēmis arī dienests, apliecina VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča. VVD Rēzeknes reģionālās vides pārvaldes inspektori ezeru apsekojuši piektdien, 10. augustā, secinājuši, ka karstā laika dēļ ezerā ir liels daudzums dažādu aļģu, tādējādi samazinot skābekļa daudzumu ūdenī. Turklāt dienvidrietumu vējiem atpūtnieku iecienītajā Balvu ezera daļā sanestas arī zilaļģes. Ūdens līmenis ezerā nokrities, bet tā temperatūra joprojām augsta.

"Vēži ir ļoti jūtīgi organismi, kas reaģē pat uz nelielām ekoloģiskās vides izmaiņām," sacīja Bukleviča. Tomēr īpašas izmaiņas vēžu uzvedībā apsekojuma laikā VVD inspektori gan nekonstatēja. Vides sargi sola turpināt novērot ezeru. Gaidāms, ka gaisam un ūdenim kļūstot vēsākam, ūdens kvalitāte uzlabosies un taps labvēlīgāka tur mītošajiem organismiem. Kopumā vēžu populācija Balvu ezerā atjaunojusies un pat palielinājusies, informē VVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!