Pazīstamais rakstnieks Valdis Felsbergs iesūtījis ar auto reģistratoru filmētu video fragmentu, kuru pats arī aprakstījis un izanalizējis.

"1. pārkāpējs (jeb aculiecinieks) un taksists vienlaikus veic Valdeķu un Graudu ielu krustojumā ikdienišķus pārkāpumus:

1.1) pārkāpējs apbrauc 12 automašīnas pa kreisā pagrieziena joslu, no kuras tālāk aizbrauc taisni, attiecīgi rādot un pārkārtojoties pa labi uz taisnvirziena joslu;

1.2) taksists steidz pirms pretbraucējiem nogriezt stūri pa Valdeķu ielas pretkustības joslu, lai tālāk arī Graudu ielā iegrieztu pretkustības joslā (citādi tur nevar paspēt, nepatraucējot pretbraucējus).

2. Lai paspētu pirms citiem, abi vienlaikus uzsāk kustību jau pie sarkanā, kamēr vēl, aizsedzot skatu, krustojumu nav pametis savu manevru noslēdzošais busiņš no Graudu ielas (kurš, protams, arī pats iebrauca krustojumā pie sarkanās gaismas, kā arī jau mašīna pirms viņa – normāli, nemēdz būt citādi). Tomēr pārkāpējs un taksists iebrauc krustojumā jau pie zaļā.

3. Pārkāpējs jau sākotnēji ir novērtējis, ka pretī stāv taksists, tātad profesionālis, kas, bez šaubām, nekavējoties veiks augšminēto tipisko un loģisko pārkāpumu. Kustībai sākoties, pārkāpējs redz, ka tiešām viss notiek, kā plānots, bet pats mierīgi brauc, jo nekas tak netraucē viņiem abiem veikt katram savu pārkāpumu, kā iecerēts, turklāt taksists tak nebūs nemākulīgs iesācējs, kas šajā situācijā kaut ko nesapratīs. Tomēr taksists... apstulbst un pilnīgi neadekvāti nobremzē visnesakarīgākajā vietā, aizsprostojot ceļu kā pārkāpējam, tā arī godīgajiem taisnbraucējiem.

4. Pārkāpējs momentā bez apstāšanās parāda/pagriež pa kreisi un parāda/pagriež pa labi, apbraucot apjukušo taksi gar pakaļgalu. Redzams, ka arī taksists tūlīt atsāk kustību, tātad pabeidz savu pārtraukto pārkāpumu, un citas izejas jau arī nav: viņš tak ir apstājies visiem ceļā, palaist citus vairs nav iespējams. Tomēr, visdrīzāk, nu jau patraucē godīgajiem braucējiem, nevis netraucē, kā būtu bijis, ja nebremzētu. 

5. Situācija nebija ne bīstama, ne gandrīz - vienkārši situācija. Tikai morāle: ja pārkāp – esi gatavs visiem scenārijiem! Arī tam, ka neesi vienīgais gudrinieks. (Un, protams, ja nepārkāp – tad tieši tāpat. Un ja esi profesionālis – tad vēl jo vairāk.)"

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!