Foto: LETA
"Piedzēries britu karavīrs Vecrīgā piekauj latvieti" "Rīgā par kaušanos aizturēts Lielbritānijas karavīrs " "Policija aiztur neadekvātu britu karavīru" "Britu karavīrs latvietim salauž degunu" "Rīgā noticis uzbrukums britu karavīriem; iespējama Krievijas mediju provokācija", raksta Aksels - puisis, kuram 'McDonald' ēstuves Rīgā apmeklējums beidzies ar britu karavīru uzbrukumu un salauztu degunu.

Lai arī kā ir stāstīts līdz šim, es vēlos pastāstīt no sava skata punkta. Otrajā novembrī aptuveni pulksten 17:30 ātrās ēdināšanas restorānā McDonald, tiku iesaistīts incidentā, kurš izskanēja plašāk nekā man sākumā šķita par loģisku esam. Ieejot McDonald uzriez uzdūros neierastam skatam, jeb ''Maķītis'' bija pilns ar ārzemniekiem, kurus uzreiz piedēvēju Britiem, izdzirdot akcentu (kā vēlāk noskaidrojās, tie bija britu armijnieki, kas atbraukuši praktizēties šīs zemes piedāvātajos apstākļos). Uzreiz arī bija skaidrs, ka šamējiem ir kaut kas svinams, jeb džeki paņēmuši uz krūts daudz par daudz.

Tad nu es šo visu izlaižot cauri saviem ''domu filtriem'' sekunžu laikā gāju stāties rindā, gribēju vrapu. Ilgi nebija jāgaida kā divi no šīs brangās, aptuveni 30 cilvēku lielās, kompānijas vērsās pie manis. Paralēli ķeroties pie manas šlipses, viens no viņiem prasīja: "Where did you get this tie?" uz ko reaģēju kā vairums cilvēku, manuprāt, būtu to darījuši: "Give me some space!" Pēc tam pievienojās arī viņa kolēģis, kuru es īsti nesapratu lielā reibuma un akcenta dēļ, taču biju ar mieru komunicēt, jo angļu valoda man nav tā svešākā. Bet uz visa, līdz šim notikušā fona, mani kā ar aukstu ūdeni aplēja teikums: "I'll count to ten and if you're not gone by then, I'm going to punch you in the face."

Viņa draugs sāka smieties tā, kā es vēl nekad nebiju redzējis cilvēku smejamies, kas man lika domāt, ka tas ir kaut kāds joks, kurā neesmu īsti ''iebraucis'', dēļ tā, ka nesapratu viņu teikto iepriekš vai vienkārši džeks ir kaut ko apēdis. "Why would you punch me?" Es jautāju. "Cause you are full of bullshit", viņš atbildēja, ko viņa draugam izdzirdot, nācās smieties vēl skaļāk un neatdekvātāk. Šajā momentā es jau neko vairāk nesapratu, smieties līdzi vai mēģināt izprast situācijas gultni. Katrā ziņā, skatoties uz šiem fascinējošajiem smiekliem un domājot par situācijas patiesumu, man nemanot, laikam, iztecēja man atvēlētās sekundes. Pēkšņi attapos ielenkts vairāku britu armijnieku vidū, kuri ar niknām sejas izteiksmēm, atvilkuši savas dūres, bija gatavi man nolasīt spriedumu... neizpratnē stāvēju ar salauztu un asiņojošu degunu. Gribētu uzteikt Mcdonalda darbiniekus, kuri operatīvi noreaģēja un nekavējās, lai pajautātu vai es kaut ko pasūtīšu.

Neskatoties uz netaisnību un necilvēcīgo, huligānisko uzvedību no britu jauno aizstāvju puses, es šo visu nerakstu, lai jums pastāstītu par savu lauzto degunu. Patiesais iemesls ir tas, kas notika vēlāk.. Respektīvi, nākamajā rītā gulēju palātā un gaidīju, kad vecākā māsiņa mani aicinās uz operācijas zāli, sejas ķirurģijas centrā, kurā ierados ap plkst. 8:30. Aptuveni plkst. 10:00 no rīta saņēmu ziņu no drauga, kurš uzzināja par notikušo. Ziņā bija norādīts links uz Telegraph.co.uk portālu, kas ir pazīstams kā viens no politiski noteicošajiem ziņu portāliem Apvienotajā Karalistē.

Atverot to, pirmais, ko ieraudzīju bija: "Russian Pro-activists attack British soldiers in Riga." Sākumā likās interesanti, jo iepriekšējā vakarā saskāros, iespējams, ar šiem pašiem britu armijniekiem. Piedevām, virsraksts pats par sevi likās intriģējošs. Lasot tālāk tomēr sapratu, ka ''plānotais krievu aktīvistu uzbrukums'' noticis tajā pašā Vecrīgas Makdonaldā, kur lepni (pēc incidenta) pilnā balsī sevi prezentēja vairāki desmiti vīri bļaujot: "We Are British soldiers!" Lasot tālāk, konstatēju, ka runa ir par šo pašu notikumu, tikai uzrakstīts ar ''nelielu'' Telegraph interpretāciju, jeb absolūtiem meliem. Izlasot visu rakstu, varētu teikt, ka saņēmu otru belzienu pa galvu, tikai šis nāca ar milzīgu atklāsmi, nevis salauztu degunu un smadzeņu satricinājumu, kuru, starp citu, ārstēju vēl aiz vien. Iedomājoties vien, cik milzīga cilvēku auditorija ir šim portālam un līdz cik cilvēkiem šis raksts, ar absurdo informāciju, nonāks, lika man saprast, cik mūsdienās masveida manipulācija ir vienkārša.

To arī neilgi pēc tam apstiprināja pašmāju ziņu portāli DELFI, TVNET un APOLLO, kuri vispār neuzskatīja par vajadzīgu veikt nekādu padziļinātu izmeklēšanu par notikušo, brutāli uztaisot COPY/PASTE telegraph.co.uk rakstam, jo kā gan viens no ietekmīgākajiem rietumu mediju portāliem varētu būt aplams savā informācijā?! Interesanta bija arī DELFI reakcija, jo, kad mani draugi, kuri zināja īsto scenāriju, mēģināja nokomentēt situāciju, viņu rakstītais vienkārši mistiski izgaisa no komentāru sadaļas. Likās, ka patiesības frontē esam pavisam niecīgs skaits cīnītāju, taču gribējām šo propagandu izcelt gaismā. Vērā ņemams ir arī fakts, ka es vēl līdz tam brīdim nemaz nebiju gūlies uz operācijas galda... kā viņi vispār tikuši pie šīs informācijas tik ātri? Ja esat sekojuši šim incidentam līdzi, tad nav tālu jāmeklē iespējamās atbildes.

Piemēram, kurš bija tas, kurš centās aizstāvēt sabiedrotos karavīrus, teikdams, ka viņiem esot pirmā brīvdiena pēc apmācībām ''Sudraba bulta''? Es nezinu! Katrā ziņā, nepagāja ilgs laiks, kad DELFI komentāru sadaļa jau sprāga pušu ar pārgudriem tekstiem par Krievu visatļautību un Putina plāniem. To redzot, es sapratu, kādi roboti mēs patiesībā esam. RETI, KAD CILVĒKI APŠAUBA MEDIJU PATIESUMU! Tādā veidā mums ''iebaro'' jebko, kas kādam politiskam spēkam nāk par labu.

Šis konkrētais Telegraph raksts ir kā piemērs milzīgai naida kurināšanai mūsu vidū, cilvēku apmelošanai un provokatīvai aizskaršanai, un tas viss dēļ viena sacerējuma. Iedomājieties, ja katrs otrais raksts ir tik pat "patiess"?! Naids starp latviešiem un krieviski runājošiem latviešiem ir pēdējais, kas mums ir vajadzīgs! Mīļie cilvēki, lūdzu, painteresējieties par konkrēto notikumu, pirms apvainojiet visu, kas kustas. Vienkārši paturiet prātā šo gadījumu, kad nākamreiz lasīsiet jauno rakstu kādā ziņu portālā, atcerieties par meliem un to, ka iespējams jūsu izraisītās emocijas bija stratēģiski paredzētas.

Paldies Kas Jauns, kuri deva platformu man, pēc iespējas ātrāk, ar lielu manu draugu palīdzību, pastāstīt patiesību. Izdevās komunikācija arī ar TV3 un LTV. Pateicoties šai sadarbībai, šī milzīgā Rietumu ''pīlīte'' saprata, ka ir gan pirmie situši, gan pirmie rakstījuši, gan pirmie salaiduši visu dēlī! Šāda ažiotāža vienkārši nebūtu, un es noteikti tagad nerakstītu par šo atgadījumu, ja vien viņi paši nebūtu mēģinājuši, kādu apmelot. Pēc nepilnām 3 stundām raksts jau piedzīvoja savu pirmo labojumu.

Tika atklāta mana identitāte, kur strādāju, ar ko nodarbojos... tas arī man lika saprast uz kādas skatuves mēs visi atrodamies, un, cik elementāri ir iegūt informāciju par ikvienu no mums. Tika pat ielikta intervija ar manu tēvu, kurš pilnīgi noteikti viņiem nebija sniedzis nevienu vārdu, kaut vai vienkārša iemesla dēļ - viņš runā angliski tik pat labi cik es krieviski, respektīvi, ļoti slikti! Tagad šo rakstu vairs nevaru atrast, bet ir citi britu portāli, kurus variet apskatīt.

DailyMail (http://www.dailymail.co.uk/.../A-brawl-involving-British-troo...)
TheSun
(https://www.thesun.co.uk/.../british-troops-attacked-in-latv.../).
(Pavērojiet Dailymail lapā, kreisajā augšējā stūrī ir facebook sekotāju skaits, tie ir 6,7 miljoni!!!)
Šī melu atmaskošana piesaistīja daudz austrumu mediju uzmanības, kas bija tikai loģiska notikumu attīstība. Šajā mirklī jau sapratu, ka mans lauztais deguns, jeb mana veselība ir palikusi otrajā plānā. Un nu es stāvu starp austrumu un rietumu mediju masu manipulatīvajām spēlītēm, kurās es, pavisam noteikti, negribēju iesaistīties.

Kas attiecas uz manu pāri darītāju, es mēģināšu viņam likt atbildēt par savu rīcību, kas praksē, līdzīgu gadījumu, pat smagāku gadījumu kārtā nav pierādījusies kā veiksmīga darbība. Pēc manām domām, tas ir pateicoties AM pasivitātei. Varbūt nepieciešams parūpēties par armijnieku adekvātu uzvedību sabiedrībā!? Vai arī vienkārši pastāstīt mūsu, kamuflāžā tērptajiem, draugiem, kādai ir jābūt cieņas pilnai, citas valsts ciemiņu, attieksmei. Pieredze māca, ka šādi gadījumi nav retums, ka citu valstu karavīri ir likuma pārkāpēji mūsējā. Varbūt beidzot pienācis laiks sagatavot kādu scenāriju vai likumu, kas atvieglotu birokrātiju un atbalstītu cietušā tiesības nevis otrādi?

Šeit variet izlasīt par vēl kādu gadījumu, kurš vēl joprojām nav atrisināts, jo vainīgie vienkārši aizbraukuši atpakaļ un neliekas ne zinis. Cik tad grūti ir saukt šos vainīgos pie atbildības? Ja vien vajadzīgās iestādes pieslēgtos un būtu ieinteresētas palīdzēt cietušajiem...

Tas pagaidām viss! Ja tev tas liekas aktuāli un svarīgi, pievienojies patiesības frontei un padalies, lai vairāk cilvēku izvairās no apmelojumiem mediju telpā un ir uzmanīgi jebkurā, šķietami sadzīviskā situācijā. Es gribu dzirdēt tavas domas, ja tev ir ko teikt, lūdzu, raksti!

Liels, milzīgs un grandiozs PALDIES visiem, kuri sūtīja laba vēlējumus vai kaut tikai aizdomājās par mani! Protams arī maniem draugiem un ģimenei, kuri ļoti palīdzēja. Es to patiesi, no sirds novērtēju.

Teoriju ģenerējoša doma: "Kas būtu noticis, ja manā vieta būtu bijis kāds krievvalodīgais...?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!