Tā dēvētajās tiltu nedienās Rīgā ierauts ne tikai Vanšu un Zemitānu tilts, bet arī nelielais gājēju tilts Bastejkalnā, kuram "Delfi" aculiecinieks Dainis pamanījis pamatīgas plaisas. Savukārt Rīgas domes Satiksmes departamentā (RDSD) informē – tilta galveno nesošo konstrukciju stāvoklis ir apmierinošs.

Kā klāsta Dainis, aptuveni astoņus metrus garo plaisu Bastejkalna tiltiņa ķieģeļu arkas konstrukcijā viņš ievērojis pirmdien.

"Konstatējams, ka pārplīsis mūrējums virs pirmajām divām arkas ķieģeļu kārtām," apgalvo aculiecinieks. Viņš arī palielinājis fotogrāfijas un secinājis – plaisas garums ir vismaz septiņi milimetri, bet virs tās jau izveidojusies otra plaisa.

"Vai ir zināms, kādu plaisas garumu un platumu vajag sagaidīt, lai tilta konstrukcija neizturētu?" taujā reportāžas autors.

RDSD pārstāve Una Ahuna-Ozola portālam "Delfi" skaidroja, 2016. gadā veikta gājēju tilta pār pilsētas kanālu pie Bastejkalna galvenā inspekcija jeb detalizēta konstrukciju apsekošana.

"Inspekcijas gaitā plaisas velves fasādē jau tika fiksētas un izpētītas," uzsver Ahuna-Ozola. Tolaik plaisas arī tikušas marķētas, lai varētu mērījumus atkārtot.

"Tilta galveno nesošo konstrukciju – balstu un laidumu konstrukcijas tehniskais stāvoklis no to stiprības un noturības viedokļa ir apmierinošs," apgalvoja RDSD pārstāve.

Inspekcijas slēdzienā secināts, ka laiduma konstrukcijas nestspēja ir pietiekoša gājēju slodzei. "Tilta atsevišķām konstruktīvām daļām un elementiem ir konstatēti nelieli defekti, kuri, lai saglabātu tilta ilgizturību, likvidējami," portālam "Delfi" skaidroja RDSD pārstāve.

Jau šā gada vasarā plānota atsevišķu defektu novēršana, piemēram, mastikas šuves izveidošana starp asfaltbetona segu un karnīzi, šuvju starp karnīzes blokiem hermetizēšana un citas lietas.

Kā informēja Ahuna-Ozola, nākamo tilta galveno inspekciju plānots veikt pēc pieciem gadiem – 2021. gadā.

Tāpat RDSD ir uzdevis pilnsabiedrībai "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs", kas nodrošina transporta būvju ikdienas uzturēšanu, pievērst pastiprinātu uzmanību visu objektu regulārajām apsekošanām un operatīvi novērst defektus, kas var apdraudēt satiksmes dalībnieku drošību, norādīja Ahuna-Ozola.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!