Foto: DELFI Aculiecinieks
Kurzemes prospektā 132, Rīgā uz vides reklāmas staba, kas, pieminot kara gadadienu, ietērpts Ukrainas karoga krāsās, uzķēpāts burts "Z", liecina portālam "Delfi" Kaspara sūtīts foto.

Kaspars ziņo, ka informāciju nodevis arī Rīgas domei un policijai. Kā noskaidroja portāls "Delfi", Valsts policija par neatļautās simbolikas lietošanu publiskā telpā Imantā informāciju pagaidām nav saņēmusi.

Portāls "Delfi" fotoattēlu saņēma 12. martā, tomēr Rīgas pašvaldības policijā informācija ienākusi jau 6. martā, noskaidroja portāls "Delfi". "Informāciju mums sniedza kāds iedzīvotājs. Apsekojot norādīto adresi, konstatēts, ka uz vides objekta uzzīmēti četri "Z" burti," portālam "Delfi" sacīja RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

RPP sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas attēlošanu publiskā vietā.

Patlaban tiek skaidroti notikušā apstākļi un pie atbildības saucamās personas, uzzināja portāls "Delfi".

Rīgas domē norāda, ka pirmdien, 13. martā, Pārdaugavā Ukrainas atbalsta kampaņa tiek mainīta uz Pavasara kampaņu. Tostarp arī mainīts tiks apķēpātais plakāts Ukrainas karoga krāsās Kurzemes prospektā, informēja Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons.

Vaicāts, cik daudz reižu kopš Ukrainas kampaņas sākuma šogad nācies mainīt afišu stabiem liktos plakātus, Vilemsons atbild, ka pavisam papildu līmēti 50 plakāti. "Z" burti zīmēti Brīvības ielā 430, Dzelzavas ielā 55, Avotu/Lāčplēša ielas stūrī, , Kurzemes prospektā 132, Matīsa ielā 57.

Atsevišķās vietās plakātus nācies mainīt atkārtoti. Tāpat uzkrāsota "Z" burta dēļ trīs reizes mainīti lielie baneri.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ukrainas kara gadadienas periodā februāra izskaņā atkārtoti – divas reizes nedēļas laikā – "Z" burts ķēpāts Holokausta piemiņas vietā Biķernieku mežā.

Valsts policijā par šo gadījumu tika uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Kā ziņots, līdz ar 24. februāra Krievijas iebrukumu Ukrainā burts "Z" kļuvis par vienu no šī kara simboliem, tam sākotnēji parādoties uz Ukrainas teritorijā iebraukušajām Krievijas armijas tehnikas vienībām.

To izmantojuši arī Krievijas agresijas atbalstītāji, savukārt Saeima jau pērnā gada 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma dažādus aizliegumus saistībā ar burta "Z" kā simbola izmantošanu. Līdzīgi arī par burta "Z" lietojumu publiskās vietās Latvijā var piemērot kriminālatbildību.

Līdz šim vairākās vietās Latvijā parādījušies uzzīmēti "Z" burti. Piemēram, pērnā gada martā tas bija uzķēpāts uz plakāta Ukrainas atbalstam Rīgā pie Kastrānes ielas un Ieriķu ielas krustojuma. Tas parādījies ne tikai uz ēkām, bet cita starpā arī uz automašīnām. Nesenāks piemērs bijis "Tvitera konvoja" aizsācēja Reiņa Pozņaka automašīnas, kas Pārdaugavā bija apzīmētas ar "Z" burtiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!