17.maija vakarā, "Muzeju nakts" ietvaros, ne mazums apmeklētāju saistīja iespēja apmeklēt RER - muzeju, veltītu Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcai, kas daudziem no mums zināma jau no padomju gadiem.

Bet jūs maldāties, ja uzskatāt, ka rūpnīcai pamati likti padomju laikā. Ražotnes pirmssākumi meklējami tālajā 1888.gadā un tā dibināta kā sabiedrotais gumijas, gutaperča un telegrāfa nozares ražotnei "Provodņiks".

Tajos laikos, kā jau liecina nosaukums, rūpnīca ražoja galvenokārt gumijas izstrādājumus. Te tapa Krievijas impērijā labākās gumijas galošas. Tāpat arī riepas, kas tika ražotas Rīgā, bija iecienītas kā Krievijā, tā ārpus tās robežām.

No 1914. līdz 1915.gadam rūpnīcā strādāja padomju raķešubūves pionieris, rīdzinieks Fridrihs Canders. Pirmā pasaules kara laikā, 1915.gadā, kad fronte tuvojojās Rīgai, "Provodņiks" tika evakuēts uz Maskavu. Kopā ar rūpnīcu arī Canders pameta Rīgu. Izrādījās, ka uz visiem laikiem. Viena no muzeja zālēm gandrīz pilnībā veltīta tautietiem, kas devis arī pamatu vienai no Rīgas ielām, kas nosaukta par Kosmonautikas ielu (vēlāk par Dudajeva gatvi).

No cara laikiem, diemžēl, muzejā palicis pavisam maz. Fotogrāfijas, dokumentu kopijas, tā laika reklāmas. Saglabājies bloks, kuru izmantoja galošu altiešanai. Raugoties no mūsdienu skatpunkta, rūpnīca Rīgā bija milzīga, šeit strādāja vairāk nekā četrarpus tūkstoši cilvēku.

Diemžēl, pēc Latvijas neatkarības iegūšanas 1918.gadā, esot atrautai no pieejas izejvielām un tirgum, rūpnīca nonīka. Tā tika atjaunota, izveidojot Padomju savienību. Te atkal pilnā jaudā atsākās ražošana un tapa dažādas elektriskās ierīces. Galvenokārt tās bija rūpnieciskās iekārtas, taču te ražoja arī sadzīvē nepieciešamās lietas, tostarp slaveno veļasmašīnu "Rīga", tāpat arī ledusskapjus, centrifūgas, sūkņus, kā arī citas saimniecībā ne mazāk noderīgas lietas. Liela daļa no ražojumiem tagad apskatāma RER muzejā.

Šobrīd Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca nebūt nav pamesta vai sadalīta daļās, kā citas padomju laika rūpnīcas Latvijā. Pašlaik rūpnīcā strādā vairāk nekā 900 cilvēku. Noieta tirgus - galvenokārt bijušās Padomju savienības valstis. Liels skaits elektrovilcienu un metro vilcienu tiek komplektēti ar elektroiekārtām, kas tiek ražotas Rīgā.

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti restorāna apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!