Foto: DELFI Aculiecinieks
Kāds portāla "Delfi" lasītājs pēc ilgākas prombūtnes atgriezies Latvijā un piedzīvojis skumjus brīžus, galvaspilsētu skatot viesa acīm.

"Es jau vairāk nekā desmit gadu nedzīvoju Latvijā un viesoties tur sanāk reti - ne biežāk kā reizi divos vai trijos gados. Šovasar bija kārtējā izdevība apciemot Latviju - satikt draugus, paziņas, apmeklēt tuvas un mīļas vietas, baudīt Latvijas ēdienus.

Katru reizi, kad apmeklēju Rīgu un Latviju, nākas secināt, ka uz visu skatos ar pavisam citādām acīm nekā tad, kad tur dzīvoju. Tādām kā tūrista acīm. Redzu to, ko agrāk neredzēju, pievēršu uzmanību tam, ko agrāk neievēroju. Diemžēl daudzas lietas, ko saskatu, neko labu nevēsta ne par Latviju, ne tās iedzīvotājiem. Rīga ir skaista pilsēta ar interesantu arhitektūru, bagātu vēsturi utt., taču katrā Rīgas apmeklējuma reizē konstatēju, ka tam visam aizvien spēcīgāk cauri sitas nesakoptības, nolaistības un netīrības aura.

Šis raksts un pievienotās fotogrāfijas nav tapušas, lai nomelnotu Rīgu un Latviju, nebūt nē. Es negribu, cilvēki, lasot šo rakstu, justos aizkaitināti, aizvainoti, bet man patiešām sāp sirds un ir kauns, ka pirmais, ko ierauga tūristi, kas ierodas Rīgā, ir izdrupuši trotuāri, bedrainas ielas, nolaistas, netīras, apdrupušas namu fasādes, antisanitāras atmosfēras pazemes pārejas. Un tas ir ne jau kaut kur Rīgas nomalēs, bet pašā pilsētas centrā - pie autoostas, stacijas, Vecrīgā, pie Ministru Kabineta, Saeimas, Gaismas Pils utt.

Man ir gadījies pabūt ļoti daudzās Eiropas pilsētās un jebkurā no tām ir arī rajoni, kas nav tik sakopti un uzpucēti kā pilsētas centrs, taču nav gadījies būt pilsētā, kur ielas un trotuāri sastāv no bedrēm, bedrītēm, ielāpiem, kā tas ir Rīgā, ka pārvietojoties ir nepārtraukti jāuzmanās, lai nepakluptu; nav gadījies būt pilsētā, kur lielākajai daļai ēku ir nepieciešams ja ne kapitālais, tad vismaz fasādes remonts (domāju, ka nepārspīlēšu, apgalvojot, ka 90% Rīgas un Latvijas ēku ir nepieciešams remontēt vismaz fasādi).

Droši vien daudzi, izlasot šo rakstu, pievienos tam komentārus, kuri attieksies ne jau uz šeit aprakstīto problēmu, bet uz manām, aizbraucēja, tiesībām vispār šeit izteikties. Daudziem, iespējams, liksies, ka es pārspīlēju un patiesībā viss ir kārtībā. Bet izmēģiniet paši.

Sāciet ar iebraukšanu Rīgā, piemēram, no Viļņas. Kāds pirmais iespaids par Rīgu jums radīsies, aiz tilta ieraugot Latgales priekšpilsētas atbaidošās nekoptās ēkas un graustus, cauri kuriem autobuss jūs aizvizinās līdz autoostai? Arī autoostā jūs nesagaidīs nekas labāks - bedres, bedrītes un šķībi greizs trotuārs autoostas priekšā, kur jūs varēsiet ilgi zīlēt, kā ar čemodāniem tikt pāri ielai dubļu krāsā bez jebkādas gājēju pārejas un bez riska nenolauzt čemodānu riteņus bruģī.

Aizejiet līdz Centrālajai stacijai, apskatiet ielas segumu pie maršruta taksometru pieturas, izbaudiet pazemes tuneļu atbaidošo atmosfēru, apskatiet Vecrīgu, pavērojiet ēkas, bet dariet to nesteidzoties – tā, kā to dara tūristi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!