Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmdienas pēcpusdienā novērots, ka spēcīgs bojājums skāris Vanšu tiltu. "Gājēju trepēm sāls dēļ nobrukusi nesošā konstrukcija," ziņo "Delfi" lasītājs. Rīgas domes Satiksmes departamentā informē, ka bojātā tilta vieta gājējiem norobežota.

Satiksmes departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Una Ahuna-Ozola portālam "Delfi" skaidro, ka pirmdien ap pulksten 16 no Vanšu tilta kāpnēm atdalījās un nokrita kāpņu margu sānu nosedzošais dzelzsbetona bloks. "Kāpņu sānu bloks ar kāpņu konstrukciju ir savienots ar metāla ieliekamajām detaļām un savā starpā sametināts," norāda Ahuna-Ozola.

Mezgls sarūsējis, bet straujas gaisa temperatūras izmaiņu dēļ zaudēja noturību un lielā svara dēļ atdalījās no kāpņu konstrukcijas.

"Lai noteiktu faktisko kāpņu konstrukcijas stāvokli un turpinātu kāpņu ekspluatāciju, steidzamības kārtā veiksim kāpņu konstrukcijas tehnisko inspekciju gan Vanšu tilta gājēju kāpnēm, gan Jorģa Zemitāna tilta gājēju kāpnēm," turpmāko darbību ieskicē Ahuna-Ozola.

Līdz slēdziena saņemšanai 9. martā abas Vanšu tilta kāpnes būs slēgtas. Savukārt gājēju plūsmu pa Vanšu tiltu novirzīs pa labā krasta estakādi. Gājēju plūsmu zem Vanšu tilta daļēji ierobežos.

Ekonomikas ministrijā (EM) informēja, ka Būvniecības valsts kontroles biroja kompetence attiecas uz publisko ēku nevis būvju ekspluatācijas uzraudzību, taču, ņemot vērā, ka Vanšu tilts ir sabiedriski nozīmīgs objekts un tā ekspluatācijas kvalitāte ietekmē visas sabiedrības drošību, ministrs Arvils Ašeradens (V) ir uzdevis birojam steidzami veikt būves vizuālo apsekojumu, sniedzot savu viedokli par tālāko rīcību Rīgas pilsētas būvvaldei un EM.

Vanšu tilts, kā arī jebkurš cits tilts, ir vietējās pašvaldības būvvaldes kompetencē, kas nozīmē, ka Rīgas pilsētas būvvalde veic Vanšu tilta ekspluatācijas uzraudzību, proti, pārliecinās, ka tilts visā tā ekspluatācijas laikā atbilst Būvniecības likumā nostiprinātajiem principiem, piemēram, viens no tiem ir lietošanas drošība, kas ietver arī mehānisko stiprību un stabilitāti, uzsver EM.

Arī par tilta uzturēšanu atbild Rīgas domes Satiksmes departaments.Tikai Rīgas pilsētas būvvalde ir tiesīga pieņemt lēmumu par tilta remontdarbiem vai tā slēgšanu, norāda EM.

Kā vēsta aģentūra LETA, Vanšu tilta nobrukušās kāpņu konstrukcijas Būvniecības valsts kontroles biroja speciālisti apsekos otrdienas pēcpusdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!