2011. gada sākumā Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks iesāka sistemātisku cīņu par Rīgas nolaisto ēku uzkopšanu vai likvidēšanu. Šī kampaņa tikai iesāk īstenoties, bet šī reportāža ir tikai par daļu no graustiem pašā Rīgas sirdī - Vecpilsētā. Pretendējot uz tūristiem iecienītu pilsētu, ir jāsakopj Vēsturiskā Mantojuma vizuālā daļa, lai padarītu pilsētu pievilcīgu.

Mūsu galvaspilsēta 2010. gada vasarā bija ļoti populāra tūristu vidū, un šovasar tūrisma sezona būs tikpat karsta, pat vēl "kārstāka". Pašā Vecrīgā ir daudz graustu, kā arī ēku, kuru fasāde izskatās diezgan biedējoši, un fiziski rada draudus gājējiem uz ielām. Pateicoties Rīgas domes Vēsturiskā centra sakopšanas programmai, tika savesta kārtībā Rīgas 3.vidusskolas ēka. Tās fasāde ir pilnībā renovēta, un eleganti spēj iekļauties "veco namu kopienā". Tagad vislielākā graustu problēma ir Vecrīgas dienvidos, tas ir Kungu ielas sākumā, un gar tramvaja sliedēm no Autoostas puses. Situācija drīzumā uzlabosies, jo vienīgi no graustiem sastāvošo kvartālu drīz nomainīs elegantā viesnīca "Marriot". Jau notikusi projekta sabiedriskā apspriešana, un tuvākā nākotnē šo vietu nevarēs atpazīt.

Daudz pamesto ēku (iekšā daļēji sabrukušo) ir viesnīcas "Avalon" tuvumā, kur arī netālu atrodas Rīgas Kino muzejs. Tajās ieliņās ir maz cilvēku, jo praktiski nav nedz veikalu, nedz kafejnīcu. Stāstot par populārām ieliņām Vecrīgā, jāpiemin divi iekonservēti grausti: viens pie Rīgas Domes (Jaunielā), otrs uz Jēkaba ielas (pretī parkam), kur birokrātijas dēļ tā arī netaps viesnīca. Ļoti neapmierinoši izskatās pagalms tieši aiz Jēkaba kazarmām, pretī ieejai Nīderlandes vēstniecībā. Pagalms izskatās kā pēc aviācijas uzbrukuma. Tas ir norobežots ar žogu (daļēji lauztu, un ar norauto plēvi), kā arī tur atrodas pamesta strādnieku būdiņa. Šajā gadījumā interesantākais ir tas, ka tas viss atrodas mazāk nekā 100 metru attālumā no Latvijas Republikas galvenās ēkas - Saeimas. Var baudīt kontrastu. Miesnieku ielā atrodas vairāki grausti viens blakus otram. Tās ir bijušas 16. – 17. gadsimta spīķeru ēkas. Viena mājas fasāde ir atbalstīta uz metālkonstrukcijas, kas pie viena nosedz pusi ielas.

Bildēs ir trīs ēkas, kuras uzskatīt par graustiem nevajadzētu. Zilā krāsā Pils laukumā ir Valsts īpašumā esošā arhīvu glabātuve, kurai no fasādes krīt apmetums, un ēkai nepieciešams kapitālais remonts. Divām parējām ar stiklotiem logiem arī nepieciešams kapitālais remonts. Vienā no ēkām Anglikāņu ielā remonts būtu vajadzīgs iekštelpām. Šīs trīs ēkas ir Valsts īpašumā.

Pie vairākām mājām uzraksti vēsta, ka tās ir privātīpašumā. Žēl, ka māju īpašnieki tās neapsaimnieko. Tajās varētu ierīkot restorānus, viesnīcas vai galerijas. Šīs iespējas tagad ir aktuālas un var nest labu peļņu, kā arī piesaistīt cilvēkus pilsētas ieliņās.

Šo ziņu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors. Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!