Foto: DELFI Aculiecinieks

"Nesen uz blakus esošā gruntsgabala Maskavas ielā 257 ir sākušies darbi. Jauc nost bijušo Keramikas rūpnīcu. Jau daudz gadus klīst baumas par daudzfunkcionālā centra "Akropole" celšanu tās vietā," raksta Maskavas ielas 259 iedzīvotāja, kura vēlējās palikt anonīma.

"Kur tad var atrast "Akropoles" projektu, lai paskatītos uz Latvijas tirdzniecības nākotni, kas top aiz žoga? Internetā? Darbu pasūtītāja Maskavas NIP mājas lapā? "Re&Re" mājas lapā? Nē, es to atradu nejauši. Tas klusu stāv zem koka pie Maskavas NIP biroja autostāvvietas Maskavas ielā 257. Uz tā ir uzrakstīts: "publiskā apspriešana".

Lai šī apspriešana notiktu plašākajā lokā, nekā pāris vietējo suņu īpašnieku pastaigas laikā, es to nolēmu par to uzrakstīt portālā "Delfi". Projekts paredz izcirst dažus kokus. Izcērtamo koku skaitā ir arī varenas sudrabkļavas, kas aug pie Maskavas NIP biroja ēkas Maskavas ielā 257.

Paskatieties bildēs! Ja mēs tagad noklusēsim, šī skaistā kompozīcija no Latvijā retas koku sugas tiks iznīcināta. Tiesa, investori sola stādīt izcērtamo koku vietā 30 jaunus "Acer Saccharinum" stādus, bet kas zina, vai tie jauni stādi izaugs? Un, galvenais, kad viņi izaugs? Cilvēka mūžs nav bezgalīgs, un mēs tos diez vai redzēsim. Vai nebūtu prātīgāk saglabāt to, kas ir jau tagad?

Pirmdien, 2013.gada 12. augustā no pulksten 18.00 līdz 20.00 Maskavas ielas 259 pagalmā tiks vākti paraksti par šo sudrabkļavu saglabāšanu. Es aicinu visus, kas grib, parakstīt šo lūgumu. Es arī esmu izveidojusi petīciju peticijas.com mājas lapā. Ja Jums nav iespējas parakstīties personīgi, Jūs varat parakstīt šo petīciju. Laika ir ļoti maz – līdz 13. augustam.

Koks nevar ne skriet, ne kliegt, bet tas arī ir dzīvs. Dažreiz tam ir vajadzīga palīdzība. Mums ir jācīnās par katru koku, nevis koka, bet sevis dēļ, lai nebūtu iemūrētiem betonā, savas pilsētas dēļ, kuru gribas atstāt nākamajām paaudzēm tik pat skaistu un zaļu.

Es arī lūdzu "Akropoles" projekta vadītājus: "Kungi, lūdzu, izlabojiet savu projektu! Ja Jūs pārnesīsiet "Akropoles" iebrauktuvi tikai pāris metru uz kreiso pusi, būs iespējams saglabāt visas pašlaik esošas sudrabkļavas. Tad šie burvīgie milzeņi rotās Ķengaragu vēl daudzus gadus. Un, uzceļot "Akropoli", tos redzēs ne tikai tuvāko māju iemītnieki, bet visa pilsēta.

Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Luste portālam "Delfi" norādīja, ka aculieciniece ir pieļāvusi vairākas, proti, publiskā apspriešana par paredzēto koku ciršanu transporta infrastruktūras izbūvei pie daudzfunkcionālā kompleksa "Akropole" notiek par četru sudrabkļavu, 11 kastaņu, vienas liepas un viena bērza ciršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!