Pie viena no veikaliem Iļģuciemā ceturtdien, 18.septembrī, bija vērojama neierasta aina - pieci Rīgas pašvaldības policijas darbinieki noformēja protokolus sirmgalvēm, kas tur tirgoja ābolus, sēnes un ziedus, ziņo anonīms aculiecinieks.

"Kad piegāju policistiem klāt un pajautāju, kāpēc šīs sirmgalves tiek sodīts, man atcirta - "Vai tas jūs neredzat, ka mēs strādājam?". Es saprotu, ka tas ir policistu darbs, likumi jāievēro, bet, manuprāt, visam ir savas robežas.

Aprunājos arī ar vienu no sodītajām sirmgalvēm, kuram man ar asarām acīs pauda neizpratni par šīs valsts likumiem. Sieviete bija ieradusies no Plakanciema, lai iegādātos medikamentus, pretsāpju zāles, pie viena vēlējās pārdot 3 kilogramus ābolu, ko pati savā dārzā bija izaudzējusi. Viņas pensija ir 50 eiro, ar kuriem jāiztiek veselu mēnesi, kā arī jāiegādājas medikamenti.

"Mani urda viens jautājums: Vai tiešām tas, ka sirmgalve pie veikala uz ielas tirgo ābolus (šajā gadījumā par 50 centiem kilogramā), kas audzēti pašas dārzā, ir tik liels noziegums un var Latvijas ekonomikai var nodarīt neatgriezeniskas sekas?"

Sazinoties ar Rīgas pašvaldības policiju, portālam "Delfi" izdevās noskaidrot, ka 18.septembra reids pie veikala Rīgā, Lidoņu ielā īstenots "profilaktiskos nolūkos". Pašvaldības policija rīkojusies, uzklausot atkārtotas teritorijas zemes īpašnieka, kā arī citu tirgotāju, kuri ievēro likuma normas, sūdzības. Tāpat policijā ar lūgumu uzraudzīt nelegālos ielu tirgotājus vērsusies Latvijas Tirgotāju asociācija. Par nelegālajiem tirgotājiem ziņojuši arī iedzīvotāji.

Policijā portālam arī norāda, ka konkrētie ielu tirgotāji Lidoņu ielā jau iepriekš vairākkārt brīdināti par administratīvo atbildību, taču šie brīdinājumi nav ņemti vērā un tirdzniecība turpināta.

"Visas četras personas, kurām Lidoņu ielā sastādīts protokols, ir deklarētas Rīgā, netālu no tirgošanās vietas. Sastādot administratīvā pārkāpuma protokolu, policijas darbinieki arī izņēma preces, par ko noformēts mantu izņemšanas protokols," portālam "Delfi" norāda pašvaldības policijas pārstāve Inese Krieviņa, piebilstot, ka Lidoņu ielā tirdzniecību legāli var veikt, izņemot atbilstošu atļauju Pārdaugavas izpilddirekcijā.

"Pašvaldības policija nav tiesīga nereaģēt uz iedzīvotāju sniegto informāciju par nelikumīgām darbībām," akcentē Krieviņa.

Savukārt aculiecinieks taujā - vai mūsu valsts pašvaldības policijai ir arī kādas morāles normas? Godīgi sakot, man ir kauns par šiem policijas darbiniekiem. Ja nu es pats gadījumā strādātu policijā, man nepietiktu dūšas pieiet klāt sirmgalvei un sodīt viņu par "tik smagu noziegumu".

Ja tā bija pavēlē no augstāk stāvošajiem, tad ātri vien būtu aizgājis no darba, jo tomēr policistam ir jābūt arī cilvēkam un jāsaprot, ka sirmgalvei tas, iespējams, ir vienīgais iztikas līdzeklis, kamēr pensija tiks tērēta medikamentiem. Ja arī kas paliks pāri, tad nopirks sev pašu lētāko kaķu barību, jo neko citu atļauties nevar.

Policija viņai konfiscēja visus 3 kilogramus ābolu kā sodu, devās tālāk sodīt citas sirmgalves par līdzīgu pārkāpumu. Vienai tantiņai atņēma divus litrus gailenes, savukārt vēl citai - pusi no pārdošanai izliktajiem ziediem. Attēlos redzams, ka policija ņēma tās skaistākās puķes.

Kur ir taisnība?" neizpratnē aculiecinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!