Foto: DELFI Aculiecinieks
"Apmeklējot Vecrīgu, pamanīju jaunas viesnīcas būvniecību pašā Rātslaukuma malā. Nožogota teritorija un smagā būvniecības tehnika, kura darbojas vēsturiskajā teritorijā. Vai tas ir saskaņots un atļauts?" raizējas "Delfi" lasītājs Kondrāts.
Foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgas pilsētas būvvaldē portālu "Delfi" informē, ka aculiecinieka dokumentētie būvdarbi norit Kungu ielā (pagaidām bez numura). "Jaunbūvei 2015. gada 9. jūlijā izsniegta būvatļauja, kurā veikta atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi," skaidro Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums ir astoņi gadi, proti, līdz 2023. gada 9. decembrim, norāda Rīgas pilsētas būvvaldē.

Būvvaldē arī piebilst, ka par konkrētās būves īstenošanu publiskā apspriešana nenotika, jo apspriešana piemērojama vien tad, ja plānotā iecere atrodas blakus dzīvojamai apbūvei un tādējādi var radīt būtisku ietekmi, tostarp smaku, troksni, vibrāciju. Vēl ir arī citi gadījumi, kad notiek publiskā apspriešana un to nosaka pašvaldība savos saistošajiem noteikumos, informē Žūka. "Konkrētajā gadījumā neviens no šiem nosacījumiem nav attiecināms uz topošo būvi Kungu ielā," vēsta Žūka.

Vaicāta par to, vai Vecrīgas sirdī noritoši būvdarbi, neapdraudēs un netraucēs brīvi pārvietoties gājējiem, Žūka paskaidro, ka būvdarbi būvobjektā ir organizējami atbilstoši Darbu organizēšanas projektam un Darbu veikšanas projektam. "Konkrētā būvobjekta kontrole atbilstoši normatīvajiem aktiem ir Būvniecības valsts kontroles biroja kompetencē," teic Žūka.

Jau ziņots, ka Vecrīgā uz patlaban neapbūvēta zemesgabala, kas robežojas ar Rātslaukumu, iecerēts būvēt viesnīcu. Zemesgabals atrodas starp namu Kungu ielā 3, kurā ir ieeja Rātsnama pazemē izvietotajā izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa", un namu Kungu ielā 7/9, kurā iekārtots Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrs, liecina Valsts zemes dienesta un Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas informācija.

Zemi 2013. gadā "Rīgas namu" izsolē iegādājās "Wellton Hotel Group" viesnīcu ķēdi pārvaldošā uzņēmēja Vadima Muhina firma SIA "Homeland". Darījuma summa par 319 kvadrātmetrus lielo zemesgabalu bija par sākumcenu noteiktie par sākumcenu 858 300 eiro, liecina zemesgrāmatas dati. Gadu vēlāk par 880 000 eiro šis īpašums tika pārdots SIA "Kungu Hotel". Šī gada septembrī, ieķīlājot šo īpašumu, ABLV bankā ņemts 2 880 000 eiro kredīts.

"Kungu Hotel" lielākais īpašnieks ar 80% daļu pastarpināti ir Senkitsas un Nevisas pilsonis Aleksejs Meščerjakovs, bet 20% daļu pieder Latvijas nekustamā īpašuma uzņēmējam Muhinam.

Normatīvie akti paredz, ka vēsturiskajā centrā ēkas maksimālais augstums drīkst būt 24 metri. Konkrētajā gadījumā – ēkas galvenās dzegas augstums attiecībā pret Kungu ielu un Rātslaukumu nedrīkst pārsniegt 21 metru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!