Foto: DELFI Aculiecinieks
Otrdien, 22. novembrī, par spīti vairāk nekā 400 Āgenskalna iedzīvotāju iebildumiem, Kuldīgas un Slokas ielās tika nocirstas deviņas papeles. Āgenskalna aktīvisti 25. novembrī aicina pulcēties Baldones ielā uz dzejas vakaru, lai šādā veidā paustu protestu pret Rīgas domes lēmumu iznīcināt zaļo zonu Pārdaugavā.

Soctīklotāju aktivitāte saistībā ar plānoto papeļu ciršanu noris kopš oktobra vidus. Vairāk nekā 450 cilvēki parakstījuši iesniegumu Rīgas domei, iebilstot pret koku nociršanu. Iedzīvotāji nobažījušies, ka nocirsto koku vietā citus kokus neiestādīs un tādējādi iznīcinās vienu zaļo zonu Āgenskalnā.

"Pēc desmit gadu pārtraukuma Hāmaņu muižas un pieguļošās Kuldīgas ielas kokiem draud briesmas.

Būvvaldes Apstādījumu saglabāšanas komisija ir nolēmusi deviņus kokus nocirst un vietā neko nestādīt, neievērojot Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa aizsargjoslu (esam iezīmējuši cērtamos kokus ar krāsainiem vilnas diegiem).

Pēc Aleju aizsardzības biedrības ieteikuma Pilsētas attīstības departamenta plānotāji Kuldīgas ielu ir atzinuši par zaļo ielu E kategorijā un ielikuši Pilsētas teritoriālajā plānā no 2018.-2030. gadam.

Iedzīvotāju aktivitāte ir ļoti vēlama, lai pieņemšanas komisija neizsvītrotu Kuldīgas ielu no Pilsētas attīstības plāna," teikts aicinājumā parakstīt iesniegumu un pievienoties dzejas vakaram.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītāja Evija Piņķe skaidro, ka četras papeles Kuldīgas ielā un četras Slokas ielā plānots nocirst, jo koki ir bojāti – saknēm konstatēta trupe, koki lēnām kalst, tie ir novecojuši, turklāt arī apkārtējie apstākļi veicina to bojāšanos.

"Par konkrētajām papelēm saņēmām sūdzības no iedzīvotājiem. Iesniegumu izskatījām, kokus apskatīja un novērtēja Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija, kas arī izsniedza atļauju ciršanai," skaidro Piņķe.

Piņķe arī piebilst, ka papeles Kuldīgas un Slokas ielā neietilpst dižkoku kategorijā. Vaicāta par to, vai Mājokļu un vides departaments stādīs kokus vietā, Piņķe atbild noliedzoši.

"Apstādīšana atkarīga no pieejamajiem līdzekļiem. Šobrīd prioritāte ir cilvēku, kā arī viņu īpašuma drošība. Īstenojam speciālu bojāto papeļu izciršanas programmu pilsētā, kurai ik gadu paredz budžetu. Vēlamies novērst iespējamu koku vai to zaru uzkrišanu cilvēkiem, mašīnām vai ēkām," informē Piņķe.

Dzejas vakars Baldones ielas pagalmā notiks 25. novembrī pulksten 19.

Pasākumā piedalās dzejnieki Inese Zandere, Ingmāra Balode, Iveta Ratinīka, Ērika Bērziņa, Aivars Eipurs, Krišjānis Zeļģis, mājas dzejniece Vita Sloka. Zinātniece Milda Pormale, kura lasīs zinātnieces Nadeždas Kaškinas dzeju par kokiem. Tāpat piedalīsies Aleju aizsardzības biedrības vadītāja Ingrīda Ērenpreiss un Kuldīgas ielas iniciatīvas grupas pārstāve Vita Krastiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!