Rīgā, Lēdurgas ielas nama iedzīvotājiem pagalmā ir pašiem sava Venēcija, tā "Delfi Aculieciniekam" raksta Romāns, kurš ir sašutis par milzu peļķēm. Savukārt SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) skaidro – šīm mājām nav izbūvēta nokrišņu ūdens novadīšanas sistēma līdz pilsētas kanalizācijas sistēmai, kā rezultātā ielas applūst, taču, lai situāciju vērstu par labu, māju iedzīvotājiem jāvienojas par projekta izstrādi.

"RNP mums stāsta, ka ēkai ir vēsturiska ūdens novades sistēma un mums nav nokrišņu ūdens novadīšanas sistēmas projekta. Aleluja! Bet viņi ir gatavi palīdzēt atjaunot mūsu pagalmu, bet katrai mājai vispirms nepieciešams vienoties par to, vai visi ir par jaunajām pārmaiņām," raksta lasītājs, kurš atzīmē, ka pagalms vieno sešas mājas, kurai katrai ir divas ieejas un deviņi stāvi.

"RNP grib, lai visi māju iedzīvotāji piekrīt, un tikai tad viņi mums palīdzēs. Mūsu mājai kā iniciatoriem vajadzētu dabūt pārējo namu iedzīvotāju piekrišanu un tikai tad būs laime? Tas ir absurds!" sašutis ir mājas iedzīvotājs.

Kā klāsta Lēdurgas nama iedzīvotājs, reiz tā pielijis, ka līdz mājai nevarējis piekļūt. "Galvenais, ka tas [pagalms] nav tālu no estrādes, kur notiks galvenie valsts svētki! Tas ir kauns!" dusmīgs ir lasītājs.

Arī RNP pārstāve Laura Vaļuma portālam "Delfi" skaidro, ka kopš šo māju celšanas brīža nav izbūvēta nokrišņu ūdens novadīšanas sistēma līdz pilsētas kanalizācijas sistēmai, proti, šīm mājām vēsturiski paredzēta ūdens infiltrācija (novadīšana) zaļajā zonā. Tādējādi spēcīgu lietavu laikā vai atkušņa laikā lietus ūdens novadīšana zaļajā zonā var noritēt vairākas dienas.

Kā atzīmē Vaļuma, lai nokrišņu ūdeni būtu iespējams ātrāk novadīt, iesākumā nepieciešams veikt dzīvojamās mājas un tai līdzās esošo māju pagalmu uzmērīšanu, nokrišņu ūdens novadīšanas sistēmas projektēšanu un remonta darbu veikšanu, proti, jāizstrādā projekts un jāveic remonta darbi veselam rajonam.

"Šajā jautājumā RNP iespējas ir ierobežotas. RNP var organizēt tikai tās pārvaldīšanā esošo dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku kopsapulces vai aptaujas lēmuma pieņemšanai par nokrišņu ūdens novadīšanas sistēmas projekta izstrādi un remonta darbu veikšanu, pamatojoties dzīvokļu īpašnieku izrādītu interesi vai lūgumu," apgalvo RNP pārstāve.

"Tomēr, ja visā rajonā būs vismaz viena māja, kur dzīvokļu īpašnieku kopība nespēs vienoties vai lems "pret" šādiem remonta darbiem, nokrišņu ūdens novadīšanas sistēmas izbūve nebūs iespējama," piebilst Vaļuma.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!