Foto: stock.xchng
Pie portāla "rus.delfi.lv" vērsušies šokēti vecāki, kuru divgadīgajam dēlam jāapmeklē venerologs un jāveic analīzes, jo bērnudārza audzinātājai atklāts sifiliss.

Vēstuli par nepieciešamību apmeklēt venerologu vecāki saņēmuši no Rīgas 1. slimnīcas.

Vecāki stāsta, ka mazulis nonācis saskarē ar inficētu personu privātajā bērnudārzā Imantā, kuru apmeklēja no marta līdz septembrim, kad pienāca mazā Marsela rinda valsts dārziņā.

"Oktobrī man atnāca vēstule no Rīgas 1. slimnīcas ārsta dermatologa-venerologa. Tajā bija sacīts, ka manam bērnam steidzami jānodod analīzes, jo bijis kontaktā ar infekcijas pārnēsātāju. Vairāk nekas vēstulē nebija teikts," stāsta Marsela mamma. Viņa nolēma zvanīt slimnīcai, kur noskaidroja, ka privātajā bērnudārzā strādājusi ar sifilisu inficēta audzinātāja.

"Situācija mani šausmina. Trīs nedēļas ar sifilisu inficēts cilvēks strādāja ar ēdienu, mazgāja un apkopa bērnu rētas. Tie taču ir bērni, kuri nule sākuši staigāt," izbrīnu neslēpj mamma.

Marsela tēvs atklāj, ka pie venerologa slimnīcā bērns jau bijis, tāpat kā daudzi citi Marsela grupas biedri no privātā bērnudārza. Ceturtdien no rīta jānodod asins analīzes. Vecāki neslēpj neizpratni par to, kā tas iespējams, ka Eiropas valstī pie venerologa nākas vest vien divus gadus vecus bērnus: "Tikai aiz tolerances pret tiem, kuri saslimuši ar veneroloģiskajām slimībām?"

Marsela vecāki pārliecināti, ka slimnīcas vadība mēnesi slēpusi šo informāciju, jo pretējā gadījumā bērniem nebūt jāveic neplānotas un steidzamas pārbaudes, un jāveic injekcijas. "Pa to laiku, kamēr slimnīca klusēja, bērni gāja valsts pirmsskolas izglītības iestādē. Kas notiks, ja izrādīsies, ka kāds no viņiem ir inficēts. Cik daudz bērnu patiesībā pakļauti briesmām!" viedokli pauž Marsela mamma.

Rīgas 1. slimnīcā informācijas slēpšanu noliedz. Kolīdz pacientei apstiprinājās pozitīvs rezultāts sifilisa testā, ārsts saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, aizpildīja speciālu veidlapu "Steidzamais paziņojums par infekcijas slimību, infekcijas slimības izraisītāja konstatēšanu, rezistentu mikroorganismu izdalīšanu un vakcinācijas izraisītu komplikāciju (blakusparādību)", skaidroja slimnīcas pārstāve Iveta Medne. Veidlapa tika izsūtīta Slimību profilakses un kontroles centram, kā arī tika saskaņota rīcības taktika sadzīviskas inficēšanās gadījumā.

Slimību profilakses un kontroles centrā sagatavoja pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem adresētu informējošu vēstuli un nodeva to bērnudārza vadībai. Bērniem, kuri kontaktējās ar inficēto cilvēku, veiks skrīninga analīzes, lai pārbaudītu iespējamo inficēšanos ar sifilisu. Medne noraida iespējamību, ka vecāki būtu zvanījuši slimnīcai un no ārsta ieguvuši informāciju. Šādā gadījumā vispirms būtu jāpārbauda sarunu ieraksti.

Tikmēr privātā bērnudārza vadītāja Sarma Dreimane apstiprina, ka bērnudārzā strādājusi meitene, kurai konstatēja sifilisu. Viņa skaidro, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 494, pieņemot darbā cilvēku pirmsskolas izglītības iestādē, pretendentam ir jāpārbauda plaušas un jāatnes ģimenes ārsta rakstīta izziņa. Saslimšana ar seksuāli transmisīvām slimībām (STS) nav jāpārbauda. "Lielākajā daļā Rīgas bērnudārzu, pieņemot darbā cilvēkus, neliek pārbaudīt iespējamu inficēšanos ar STS," stāsta Dreimane, kurai ir 35 gadu pedagoģiskais stāžs.

Privātā dārziņa iekšējie noteikumi paredz, ka visiem darbiniekiem obligāti jāpārbauda, vai viņi nav inficējušies ar STS. Taču, lai nepārkāptu likumu, pie ārsta darbiniekus sūta jau pēc stāšanās darbā. Tad arī atklājies, ka viena no darbiniecēm inficēta ar sifilisu. "21 gadu vecā meitene jau bija pieņemta darbā un tikai pēc tam gāja nodot analīzes. Turklāt rezultātus bija jāgaida divas nedēļas. Visu šo laiku viņa strādāja. Tas, ka rezultāts bija pozitīvs, bija šoks arī viņai pašai. Viņa uzrakstīja iesniegumu par aiziešanu no darba pēc pašas vēlmes," stāsta Dreimane.

Dreimane nezina, vai meitene strādājusi arī citās pirmsskolas izglītības iestādēs. Darba grāmatiņas vairs nav obligāta prasība. "Situācija ir absurda. Mums jāatbild par to, kas notiek bērnudārzos, taču tai pat laikā valsts mums ir atņēmusi jebkādus instrumentus, lai notiekošo kontrolētu. Mūs nemitīgi uzrauga. Nedod Dievs, ja ēdienkartē nepietiks ogļhidrātu. Taču fakts, ka ar bērniem var strādāt AIDS slimnieki, nevienu ierēdni nesatrauc," saka Dreimane.

Viņa vērsusies pie Veselības ministrijas un Rīgas domes ar lūgumu pārskatīt attiecīgos noteikumus un ieviest prasību pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem pirms darbā stāšanās uzrādīt izziņu no ārsta, ka viņi nav inficēti ar STS. Ar STS inficētajam būtu jānes personiska atbildība par sekām, uzskata Dreimane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!