Foto: DELFI Aculiecinieks
"Latvijas karogs uz AB dambja Rīgā ar nepareizām Latvijas karoga proporcijām," ziņo "Delfi" lasītājs Artis. Savukārt biedrībā "Latvijas karogs", kas valsts simbolu uzstādīja, skaidro, ka pašreiz karoga masts un pats karogs esot tikai testa režīmā.

"Vai tas ir Latvijas vai tomēr Austrijas karogs," savu neizpratni portālam "Delfi" pauž aculiecinieki.

Valsts heraldikas komisijas pārstāve Ramona Umblija norāda, ka, lai pārbaudītu karoga krāsu proprcijas, visupirms tas būtu jānolaiž no masta un tad krāsas jāizmēra. Citu iespēju neesot, teic Umblija.

Saskaņā ar Latvijas valsts karoga likumu, ja karogs izkārts dekoratīvos nolūkos, tad tā platuma un garuma proporcijas var atšķirties no stadarta, tiesa, jāsaglabā normatīvajos aktos noteiktie karoga krāsu toņi, kā arī sarkanbaltsarkano svītru attiecība.

Latvijas valsts karoga likums noteic, ka Latvijas valsts karogs ir karmīnsarkans ar baltu horizontālu svītru. Latvijas valsts karoga sarkanbaltsarkano svītru attiecība ir 2:1:2 un Latvijas valsts karoga platuma un garuma attiecība ir 1:2.

Biedrības "Latvijas karogs" pārstāve Inga Galkina portālam "Delfi" pauda, ka pašreizējais masts un karogs uz AB dambja ir izvietoti testa režīmā. "Uzsveram, ka tas ir tikai testa karogs un pēc nodošanas ekspluatācijā tiks izmantots Latvijas karogs atbilstoši Latvijas valsts karoga likumam," sacīja Galkina.

Plānots, ka objektu ekspluatācijā nodos vēl šogad. Paredzēts, ka objekta nodošanas brīdī plīvos pavisam cits karogs. Tas pilnībā atbildīs likuma prasībām, sacīja Galkina.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka trešdien, 5. jūlijā, uz AB dambja uzstādīts monumentālā Latvijas karoga 60 metrus augstais karoga masts, kurā pirmo reizi arī pacelts Latvijas karogs.

Tuvāko nedēļu laikā plānots veikt lielizmēra karoga masta slodžu pārbaudes mērījumus, tāpat arī teritorijas labiekārtošanas darbus. Līdz objekta nodošanai ekspluatācijai pārbaudīs karoga pacelšanas mehānismu, funkcionalitāti un karoga ekspluatāciju dažādos laikapstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!