Foto: Shutterstock
Skumju atgadījumu veikalā "Rimi" Rīgā piedzīvojusi "Delfi" lasītāja Tatjana, kura novēroja, kā vecāki aiz auss rausta piecus gadus veco meitiņu. Lai gan bērns raudāja un acīmredzami cieta no sāpēm, ne tētis, ne mamma nesteidzās viņu mierināt. Tatjana centās iejaukties un aizstāvēt bērnu, taču saņēma apvainojumus un pārmetumus. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā norāda, ka vecāki pārkāpa likumu un Tatjana rīkojusies pareizi.

"Ģimene izskatījās absolūti normāla un pārtikusi. Taču tad tēvs piepeši meitenīti sāka raustīt aiz auss, pēc tam mierīgi turpināja iepirkties, it kā nekas nebūtu noticis. Tikpat vienaldzīgi izturējās arī mazā bērna mamma," pieredzēto lielveikalā atstāsta Tatjana.

Sievietei cilvēciski bijis žēl mazās meitenītes, tāpēc viņa piegāja pie bērna mātes un pavaicāja, kas atgadījies, kā arī aicināja fiziski nesodīt atvasi, jo tik mazam bērnam tas ir ļoti sāpīgi, turklāt šādu rīcību aizliedz Bērnu tiesību aizsardzības likums.

"No bērna mātes puses manā virzienā sāka birt patiešām nepatīkami aizvainojumi, kā arī retoriski jautājumi, kā, piemēram: "Vai jums nav ko darīt, ka iejaucaties svešas ģimenes lietās? Vai jūs vispār zināt šīs meitenes raksturu?" Savukārt tēvs sāka uz mani kliegt, lai es ejot iepirkties un pārtraucot lasīt grāmatas. Tādu reakciju es nebiju gaidījusi. Varētu pat teikt, ka mani tas šokēja," sarunas iznākumu apraksta Tatjana.

Pēc notikušā, nerodot sev mieru, Tatjana vēlas visiem vecākiem lūgt būt laipniem pret saviem bērniem, jo arī viņi ir sabiedrības locekļi. Piedzīvotās sāpes un vardarbību, izauguši lieli, tie izpaudīs cietsirdīgā attieksmē pret klasesbiedriem, kolēģiem, draugiem, vēlāk arī saviem bērniem, pauž Tatjana.

Analizējot šo gadījumu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā portālam "Delfi" skaidro, ka gadījumos, kad publiskā vietā novērota vardarbība pret bērnu, ikvienam iedzīvotājam ir tiesības vērsties pret vardarbības īstenotājiem. Iedzīvotājs var norādīt uz rīcības nepieļaujamību un aicināt to pārtraukt. Tāpat ikviena iedzīvotāja pienākums ir ziņot policijai par konstatēto vardarbību pret bērnu, informē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

"Ja vardarbības situācija novērota veikalā, aicinām nekavējoties vērsties pie veikala apsarga, jo saskaņā ar Apsardzes darbības likumu apsardzes darbinieka tiesības un pienākumi ir aizturēt personu, par kuru pastāv aizdomas, ka tā apsargājamā objektā ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu vai administratīvo pārkāpumu. Apsardzei nekavējoties par to jāinformē Valsts policija, jāfiksē liecinieki, jāapsargā notikuma vieta un jānodrošina tās neaizskaramība," skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vecākā inspektore Viktorija Salimova.

Kā norāda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, tad saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu pret bērnu nedrīkst izturēties cietsirdīgi, nedrīkst viņu mocīt, fiziski sodīt, aizskart viņa cieņu un godu. Nav pieļaujamas situācijas, ka vecāki rauj bērnu aiz auss vai kā citādi pret viņu izturas vardarbīgi. Likums nosaka arī, ka jebkura iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu vai citu bērnu drošību. Ne vēlāk kā tajā pašā dienā ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai par jebkādu vardarbību un noziedzīgu nodarījumu, pārkāpumu pret bērnu, par viņa tiesību neievērošanu vai citādu apdraudējumu, pauž Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!