Sestdien, 14. jūlijā, aculieciniece Ieva savā dārzā Rīgā, Dārzciemā, pamanījusi gaišu strazdu, kas uz pārējo savas sugas putnu fona izcēlies tieši īpatnējās krāsas dēļ.

"Jauks, nesteidzīgs vēlais sestdienas rīts, sēžu, baudu kafiju un skatos pa logu, kā dārzā ataugušajā mauriņā aktīvi rosās paprāvs strazdu bars, un tad manu uzmanību piesaistīja kaut kas visā tajā bildē nepiederošs - blonds strazds. Es nebūt nedomāju to pārnestā nozīmē. Nu, labi, ne gluži pavisam balts, bet ļoti neparasti bēšīgs sugas pārstāvis. Centos to nofilmēt pa logu, jo putnu bars "ganījās" dārza tālākajā galā. Vai tiešām arī strazdiem Latvijā ir novērojamas albīnisma mutācijas?" vaicā Ieva.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāve Elīna Kokareviča stāsta, ka albīni vai leicistiski putni var būt visās sugās, bieži gan gadās, ka tie ilgi neizdzīvo, jo ir viegli pamanāms medījums.

Savukārt ornitoloģe Antra Stīpniece norāda, ka, lai dzīvnieki izskatītos tā, kā esam pieraduši redzēt, jānotiek veselai rindai ķīmisku reakciju - pigmenti jāsaražo, jāpiesaista pareizajā vietā. Ja šajā ceļā kaut kas ir traucēts, veidojas krāsu aberanti. "Ja pigmentu trūkst tikai ādā, spalvās - leicisms. Jau lielāks defekts, kad pigmentu trūkuma dēļ arī acis ir sarkanas - albīnisms," pauž Stīpniece.

Ornitoloģe stāsta, ka video kvalitātes dēļ grūti izšķirt leicismu vai albīnismu, izsecinot, ka putnam ir traucēta pigmentu veidošanās.

"Viņu drīz kāds apēdīs. Ja mums tagad vasaras vidū uzkristu biezs sniegs, šis defekts izrādītos noderīga iezīme - pirmo apēstu kādu citu, kas tajos apstākļos labāk pamanāms. Tā - izmaiņas gēnos vai tos kontrolējošās struktūrās, dabiskā izlase, jauns vairošanās cikls, strādā evolūcija. Vērīgā kundze bijusi lieciniece sīkam ķieģelītim dižā procesā," norāda Stīpniece.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!