Otrdienas, 27. augusta, pēcpusdienā, dienas gaišajā laikā Torņkalnā novērots kāds lapsu kūmiņš, kas omulīgi šiverē pa apkārtni un droši šķērso ielu nogaidot, kamēr mitējas auto plūsma.

"Lapsa mierīgi pagāja garām rūcošam auto, izlīda caur sētu, pakasījās stāvlaukuma vidū un aizgāja uz dārziņiem. Pirms tam šī pati lapsa klaiņoja pa biroju rajonu Dēļu ielā," portālam "Delfi" ziņo aculiecinieks, kurš lapsu Torņakalnā novēroja ap pulksten 17.30.

Skaidrojot kūmiņa bezbailīgo uzvedību, Rīgas zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns norāda – lapsa savu vietu pilsētā iekarojusi un jūtas šeit labi.

"Lapsu skaits Latvijā palielinās. Tās aizņem aizvien jaunas teritorijas. Spēcīgākie labākās vietas, kā, piemēram, mežus, ieņem sev, bet vārguļus un švakuļus izstumj. Tāpēc tie apmetas pilsētas nomalē. Un, izrādās, ka dzīve šeit ir forša," saka Lielkalns. Pilsētā dzīvniekam nav jābaidās no cilvēkiem un, ievērojot zināmus noteikumus, kā, piemēram, izvairīties no auto, Rīgā kūmiņš var justies labi.

Par barību pilsētās lapsām kalpo gan cilvēku izmestā pārtika, kā arī zaļajās zonās un parkos notvertie grauzēji un putni. Tāpat kūmiņš medī klaiņojošos kaķus, samazinot to populāciju pilsētā.

Komentējot aculiecinieka iemūžināto eksemplāru, speciālists norāda, ka lapsa strādā. Šobrīd paaugusies jaunā paaudze un bērniem nepieciešams daudz barības. Dzīvnieks nav slims, turklāt Latvijā trakumsērga ir izskausta, tomēr savvaļas dzīvnieki var sasirgt ar kašķi. Tādā gadījumā tiem noiet spalva un tie izkāmē.

Kaut arī dzīvnieks pilsētā jūtas omulīgi un ir drošs, tomēr cilvēkiem tam tuvoties nevajadzētu, akcentē Rīgas zooloģiskā dārza pārstāvis. "Nebūtu ieteicams mēģināt ar dzīvnieku taisīt selfijus, glāstīt, jo savvaļas dzīvnieks šādu tuvošanos, visticamāk, uztvers kā draudus un var iekost," brīdina speciālists. Tāpat lapsu nevajadzētu piebarot, jo tad dzīvnieks turpinās ierasties noteiktajā vietā un prasīt barību.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!