Foto: DELFI
"Biedrība "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" vienmēr ir protestējusi pret "O" biļetēm sabiedriskajā transportā, arī plašsaziņas līdzekļos, jo daļai cilvēku ar invaliditāti to iegāde pie vadītāja rada papildu apgrūtinājumu, kas apdraud veselību un dzīvību, jo transports atrodas kustībā.

Cilvēki, kuriem ir līdzsvara traucējumi, parkinsona slimība, smagi kustību traucējumi, roku, kāju amputācijas transportā, kurš ir kustībā, ir krituši, guvuši traumas, zaudējuši dokumentus, naudu.

Būtu vēlams tiem ierēdņiem, kuri gatavos, pārstrādās un novērsīs ļoti lielās neprecizitātes MK noteikumus Nr.341, Nr.872 un Nr.599, pirms tam ieģipsēt vienu roku un kāju, lai uz brīdi iejustos cilvēku ar invaliditāti ādā!

Žurnālisti šajā sakarā publiskoto interpretēja pareizi, to "melns uz balta" paredz prettiesiskie MK not. Nr.872, kuri izsludināti š.g. 8.maijā Valsts Sekretāru sanāksmē.

Biedrība "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" uzskata, ka ieviešot personalizēto identifikācijas uzskaiti, būtu vēlams, pamatojoties uz "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētāja L.Brmhena humāno 2011.gada 13.oktobra vēstuli Nr.KOR-IZEJ-JP/2011/1636 "Par personu ar invaliditāti pārvietošanos Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā" iestrādāt MK noteikumos šādu priekšlikumu: "Ja persona sabiedriskā transporta kontrolierim varēs uzrādīt personalizēto viedkarti (invalīdu apliecību), kurai piesaistīts attiecīgs pasažiera statuss, bet brauciens nebūs autorizēts pie elektroniskās kartes lasītāja, šī persona netiks sodīta, bet kontrolieris palīdzēs autorizēt braucienu."

Vienlaikus lūdzam novērst daudzu pensionāru satraukumu par to, ka nevar saņemt valsts apmaksātu sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, jo tiekot diskriminēti vecuma un nepiederības citai sociālai grupai dēļ.

Šī diskriminējošā norma tika atbalstīta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, kad to vadīja J.Stalidzāne. Pret to iebilta toreizējais Tiesībsargs R.Apsīts un biedrība "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs".

Tāpēc pēdējo 3 gadu laikā pieaudzis pensionāru ar invaliditāti skaits par aptuveni 120000. Nevērtējot personas ienākumus, sociālās rehabilitācijas pakalpojumus (līdz 21 dienai ilga kursa veidā) no valsts budžeta apmaksā:
- personām ar funkcionāliem traucējumiem darbaspējīgā vecumā;
- politiski represētām personām;
- Černobīļas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem;
- Personām ar prognozējamu invaliditāti darbaspējīgā vecumā."

Biedrības "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" vēstule adresēta Ministru kabinetam, Pārresoru koordinācijas centram, Labklājības ministrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!