Foto: DELFI Aculiecinieks
Atsaucoties aicinājumam neesi vienaldzīgs un ziņo par nelegālām būvizgāztuvēm Latvijā, daudzi lasītāji iesaistījušies sociālajā kampaņā "Pieķer būvgružotāju!" un "Delfi Aculieciniekam" atsūtījuši savus novērojumus.

Vairāk par sociālo kampaņu lasi publikācijā "Piedalies sociālajā akcijā "Pieķer būvgružotāju!'" Būvgružu izgāztuvju foto un/vai video jūs esat aicināti sūtīt uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv, norādot izgāztuves atrašanās vietu.

Saņemtās reportāžas apkoposim šajā publikācijā, kas nepātraukti tiks papildināt. Sekojiet līdzi informācijai!

1. Bērns guva traumu, nejauši uzskrienot šiem atkritumiem

"Teksta kopija un fotogrāfijas tika sūtītas būvvaldei, taču bez jebkādiem panākumiem," raksta Daniels, kurš sūtījumam pievienojis arī vēstules tekstu, kā arī fotogrāfijas:

"Lūdzu pārbaudīt, uz kāda pamata būvieki šeit izgāž bīstamus atkritumus, Vesetas ielā. Vakar mans bērns tur guva traumu, nejauši uzksrienot uz atkritumiem."

>

2. Mūžīgā izgāztuve, bezpajumtnieku apmešanās vieta

Daugavpilī, Zeļinska ielas 20 tuvumā, blakus garāžām ir būvizgāztuve - skatiet fotogrāfijas. Tur tuvumā ir arī autobusu pietura, bērnudārzs un dzīvojamas mājas, bet šajā izgāztuvē vienmēr tuse bezpajumtnieki.

3. Pēc sūdzības būvvaldē atkritumu apjoms desmitkāršojās

"Pēc divām nedēļām, kopš ziņoju Rīgas būvvaldei, atkritumus šeit sāka vest vēl intensīvām, desmit reizes vairāk, bet pa virsu ber smiltis. Stundas laikā es saskaitīju astoņas automašīnas ar 20 m3 lieliem kravas nodalījumiem, un stundas laikā te atveda apmēram 160 m3 armatūras dzelzsbetona. Kopumā atkritumus veda piecas dienas no plkst.8.00 līdz plkst.18.00 un kopumā tas ir 160х10х5 = 8000 m3 atkritumu", raksta Daniels.

4. Improvizētā izgāztuve Karostā izmestas veselas cilvēku dzīves

"Pie mums šeit, Liepājā, Karostā pastāvīgi kaut ko izgāž. Izmet pat veselas cilvēku dzīves, kā var spriest pēc šajās fotogrāfijās redzamā," raksta Jevgēņijs.

"Būvniecības gruži te guļ slāņiem un gadiem. Vietējā pilsētas vara ignorē jebkādas sūdzības. Pat pašu spēkiem Lielās talkas dienā sestdien, 26.aprīlī, šo visu nav iespējams aizvākt."

5. Pašvaldības jaunceltne - ar izgāztuvi pretējā pusē

Anonīms autors: "Bolderājā, pretim pašvaldības jaunceltnei Mežrozīšu ielā 22, kurā apmetušās daudzbērnu ģimenes, atrodas veca būvmateriālu izgāztuve un betona gabali. Iemīļota vietējo bezpajumtnieku, narkomānu un alkoholiķu apmešanās vieta. Tai pat laikā turpat spēlējas bērni."

6. Nelegālā būvizgāztuve Inčukalnā (12.05)

"Lūk, šāda nelegālā būvizgāztuve izveidota Inčukalna pagastā," ziņu anonīms Inčukalna iedzīvotājs.

7. Piegružots Allažu mežs

Anonīms aculiecinieks informē, ka ar būvgružiem piedrazots un Allažu un Silciema apkārtnes meži.

8. Vairākas nelegālas būvizgāztuves Jelgavas apkaimē

Vairāki aculiecinieki ziņojuši par nelegālajām būvizgāztuvēm Jelgavas apkārtnē. Viena no tām ir Brakšķos - mežā pie lielā poligona, te izgāzti gan celtniecības atkritumi, gan liels daudzums vīteņu stumbru, kas, iespējams, te atstāti pēc daudzstāvu mājas fasādes renovācijas.

Vēl atkritumi lielā apjomā manīti Brankās, netālu pamestām fermām, tāpat arī apdzīvotās vietās Vītoliņi 1 un Vītoliņi 2 - pie pamestas mājas un pļavā.

>

9. Salaspilī piedrazota Priežavotu alejas apkārtne

Ziņo Jānis: "Rīgas apkārtnes meži, iespējams, ir viena no piesārņotākajām vietām Latvijā. Salaspils novadā, pie autoceļa A4/E77 un Priežavotu alejas jau kādu laiku mežā ir atrodami arī būvgruži (foto pielikumā). Koordinātas: 56° 52' 8" N, 24° 24' 33" E.

Priežavotu alejas vienā iepretim meža celiņam, pie kura atrodas atkritumi, ir novietoti betona bluķi, tāpēc tajā pusē mēslaines nav. Līdzīgi būtu nepieciešams izdarīt arī šajā pusē. Par nekārtību šajā rajonā esmu ziņojis Salaspils ND jau pāris gadus atpakaļ, jo meža celiņu bieži izmanto arī cita rakstura nodarbībām, un pēc tam tas viss paliek uz zemes.

Uz meža ceļa ir atrodamas vēl divas vietas ar nelielu piemēslojumu. Celiņa iesākums: https://www.google.com/maps/@56.869673,24.41277,3a,75y,197.26h,67.84t/data=!3m4!1e1!3m2!1s5Lulavax-5MD3oBE5-cE9w!2e0.

>

10. Nelegāla būvizgāztuve Ziepniekkalnā

Rīgā nelegāla būvizgāztuve ierīkota Ziepniekkalnā starp Ābolu un Mālu ielu, netālu no sliedēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!