Foto: DELFI Aculiecinieks

Talsu novadā, Pastendē, jau vairākus gadus ir slēgts tilts pār Stendes upi Skolas ielā, šobrīd tas iezīmēts kā īpaši bīstams – uz tā vienlaicīgi nevar atrasties vairāk kā divi cilvēki, portālu "Delfi" informē vietējā iedzīvotāja Inese. Talsu novada pašvaldībā atklāj, ka tilta tehniskajā apsekošanā ir konstatēti tilta velves izdrupumi, betona bloku erozija un sadalīšanās.

"Uzmanību! Tilts nav drošs! Šķērsot vienlaicīgi ne vairāk kā divām personām un neuzkavēties," rakstīts uz brīdinājuma zīmes, kas novietota netālu no bīstamā tilta.

​Talsu novada pašvaldības preses pārstāve Inita Fedko portālam "Delfi" atklāj, ka Talsu novada pašvaldība ir informēta par tilta pār Stendes upi Skolas ielā Pastendē slikto tehnisko stāvokli.

"Ģibuļu pagasta pārvalde šogad ir piesaistījusi a/s "Ceļu projekts", kas veikusi objekta tehnisko apsekošanu.Tilta konstrukciju stiprības pārbaudei veikti vairāki urbumi, bet tehnisku iemeslu dēļ to nav iespējams veikt tilta pamatos. Nepietiekamās informācijas dēļ nav iespējams novērtēt tilta nestspēju," skaidro Fedko. Viņa apstiprina, ka tehniskajā apsekošanā ir konstatēti tilta velves izdrupumi, betona bloku erozija un sadalīšanās.

Apsekošanas veicēji, kā skaidro Fedko, ir ierindojuši tiltu "pirms sabrukšanas stadijā". Tehniskās apsekošanas veicēji ir norādījuši, ka esošā tilta atjaunošana nebūtu ekonomiski lietderīga, jo tās izmaksas noteikti sasniegtu jauna tilta būvniecības izdevumus.

Tilts dokumentos ir minēts jau 1870. gadā, tas atrodas kultūras pieminekļu aizsardzības zonā, atklāj pašvaldības preses pārstāve. Šobrīd tilts savieno divas Pastendes daļas, kā arī nodrošina skolēnu, pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu un citu interesentu nokļūšanu Pastendes sporta centrā (vienā pusē atrodas skola un bērnudārzs, otrā – sporta centrs), līdz ar to šis objekts ir nozīmīgs gājēju plūsmas nodrošināšanā, portālam "Delfi" skaidro pašvaldībā.

"Šobrīd Ģibuļu pagasta pārvalde, ievērojot apsekojuma veicēju rekomendētās minimālās nekavējoši veicamās darbības, apzinoties situācijas nopietnību, ir sašaurinājusi tilta šķērsošanas zonu, gājēju plūsmu virzot pa tilta vidusdaļā izveidotu 1,5 metrus platu koridoru (līdz šim tas darīts ar norobežojošām lentām, bet drīzumā tiks iegādātas saliekamas tērauda barjeras), ir uzstādītas brīdinājuma zīmes, kur ikviens tiek informēts par tilta kritisko stāvokli un ieteikts neuzkavēties uz tilta un ir ierobežots personu skaits, kas vienlaicīgi drīkst šķērsot tiltu – pieļaujamas divas personas," atklāj Fedko.

Tāpat Ģibuļu pagasta pārvalde ir informējusi Būvniecības valsts kontroles biroju par izveidojušos situāciju, tomēr birojs ir norādījis, ka šis jautājums nav tā kompetencē.

Ģibuļu pagasta pārvalde tuvākajā laikā griezīsies pie Talsu novada domes deputātiem, lai vienotos par jauna tilta projektēšanas uzsākšanu, skaidro Talsu novada pašvaldības pārstāve.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!