Foto: Publicitātes attēli
Latviešu folkloras krātuves pētnieki, turpinot pērn uzsākto pētījumu par iedzīvotāju svētku svinēšanas paradumiem, 15. oktobrī uzsākuši padziļinātas tiešsaistes aptaujas par atsevišķām kalendāro paradumu tēmām, portālu "Delfi" informēja projekta īstenotāji – Latvijas universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvē (LU LFMI LFK).

"Zinātnieki turpina mūsdienu svētku izpēti – jau veiktas vairākas aptaujas, apzinot dažādas svinību prakses. Paldies visiem, kuri piedalījās! Vērtīgas ziņas guvām gan no visām atbildēm, gan svētku vizuālajiem iespaidiem. Vienlaikus arī paši vērojām dažādos svētku vēstījumus publiskajā telpā – gan fiziskajā, gan virtuālajā," sacīja projekta pārstāve Digne Ūdre.

Pērn, pētījuma pirmais posms, tostarp aptaujas, kā arī virtuālā etnogrāfija, īstenots sadarbībā ar "Delfi Aculiecinieks".

Lasītāji īsi pirms kalendārajām svinību dienām tika aicināti atbildēt uz zinātnieku jautājumiem par svētku svinēšanas ieradumiem, kā arī sūtīt foto un video reportāžas no svinībām.

Zinātnieki raudzīja noskaidrot, kurus no kalendāra "sarkanajiem datumiem" pārlaižam kā parastas brīvdienas? Kuros cenšamies veikt ko īpašu, jo šī diena mums svarīga arī personiski? Vai kādreiz raugām atrasties ārpus valsts, lai izbēgtu no svinēšanas pienākuma? Cik viena cilvēka privātajā kalendārā ir svinamu un atzīmējamu dienu?

Kā pauž projekta īstenotāji, tad 2018. gada 15. oktobrī Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuve uzsāka nākamo posmu – padziļinātas tiešsaistes aptaujas par atsevišķām kalendāro paradumu tēmām.

Izvērstā aptaujā "Svētki un svinēšana" zinātnieki raudzīs noskaidrot galveno par individuāliem svinēšanas paradumiem mūsdienu Latvijā.

Svinēšana ir prieks vai pienākums? Vai svētkos cilvēki ievēro tradīcijas, vai drīzāk otrādi – ir radoši un liek lietā izdomu? "Šobrīd pētniekiem ir vairāk ziņu par to, kā kādreiz tika svinēts latviešu zemnieku sētā, mazāk apzināti mūsdienu svinēšanas paradumi. Kāda ir svētku loma mūsu dzīvē? Kāda vieta tiem atvēlēta sabiedrības vērtību sistēmā un laika izkārtojumā?" projekta mērķi skaidro Ūdre.

Aptauju iespējams aizpildīt jaunajā LU LFMI sabiedrības iesaistes platformā: jauta.garamantas.lv.

Akciju organizē LU LFMI Eiropas Savienības Eiropas reģionālās attīstības fonda finansētā projektā "Stiprinot zināšanu sabiedrību".

Projekta mērķis ir izstrādāt virtuālu pētniecības un sabiedrības iesaistes laboratoriju un informācijas analīzes rīkus pētījumu veikšanai digitālajās humanitārajās zinātnēs, iesaistīt sabiedrību kopīgu zināšanu radīšanā un padarīt publiski brīvi pieejamu, ērti lietojamu apjomīgu kultūras datu kopumu pētniecībai un vispārējai izziņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!