Foto: DELFI Aculiecinieks
Tas ir tikai retorisks jautājums: "Kādu attieksmi pret dabu var prasīt un gaidīt no privātpersonām un privātiem uzņēmumiem, ja jau nacionālas nozīmes dabas pieminekli piecūko valsts iestāde, kurai pašai par to būtu jārūpējas?"

Viena no nelegālajām būvgružu izgāztuvēm, kuru iedzīvotāji uzrādīja, iesaistoties kampaņā "Pieķer būvgružotāju!", atrodas Salaspilī, nomaļā Nacionālā botāniskā dārza (NBD) pļavā.

Azbestu saturošs šīferis, ķieģeļi, "Makroflex" putas, putuplasts, plastmasas izstrādājumi, metāla mucas, betona plāksnes, stabi un citi būvgruži uz nomaļu pļavu Nacionālā botāniskā dārza teritorijā ir vesti regulāri, vairāku gadu garumā, un tas, visticamāk, darīts ar NBD administrācijas ziņu – gan pirms pāris gadiem, mainot žogu ap botānisko dārzu, gan pagājušajā rudenī, pirms tika uzsākta jaunās oranžērijas būvniecība un nojauktas vecās siltumnīcas, gan arī vēl citu NBD notikušo demontāžu un būvdarbu laikā.

Nu jau ir vērojama rosība un ir NBD pļavā izgāztos būvgružus sāk savākt, taču gribētos uzzināt:

- Vai, veicot žoga nomaiņu ap Nacionālo botānisko dārzu un citus būvdarbus, tāmē bija iekļauta naudas summa vecā žoga (arī siltumnīcu u.c. objektu) demontāžai un transportēšanai uz atkritumu poligonu?
- Ja nauda vecā žoga, siltumnīcas u.c. demontēto objektu būvgružu transportēšanai uz atkritumu poligonu bija paredzēta, tad kurš un kāpēc izdomāja "ieekonomēt" un izgāzt būvgružus NBD teritorijā? Kā tika izlietota "ietaupītā" nauda?
- Ja finansējums vecā žoga, siltumnīcas u.c. demontēto NBD objektu būvgružu transportēšanai uz atkritumu poligonu nebija paredzēts, tad kāpēc? Kurš par to ir atbildīgs?
- Kad tiks sakopta NBD teritorijā esošā pļava, kurā ir izgāzti būvgruži? Cik izmaksās teritorijas sakopšana un būvgružu aizvešana uz atkritumu poligonu? Kurš par to maksās?


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!