Foto: DELFI Aculiecinieks
Iepriekš ātruma ierobežojumus konkrētā ceļa posmā noteica apdzīvotas vietas nosaukums uz balta vai zila fona, bet tagad – grafiskais pilsētas siluets, vai apdzīvotās vietas nosaukums uz balta fona, informē Latvijas Valsts ceļi (LVC). Daļai autovadītāju "jaunā ceļa zīme" joprojām rada mulsumu, liecina "Delfi" lasītāja Martina stāsts.

Martins, kurš portālam "Delfi" atsūtījis pie raksta redzamo fotoattēlu, sūkstās, ka iepriekš uz staba, kur pašlaik vairs neatrodas neviena ceļa zīme, atradies uzraksts "Vecstružāni". Savukārt tagad uzlikta "fabrikas attēlam" līdzīga zīme, kas nepasakot neko. "Es un vairāki cilvēki – mēs tagad nezinām, kur iebraucam vai izbraucam. Izskatās kā no kādas fabrikas. Kuram šāda zīmju mainīšana ir izdevīga, ka vairs pat nav norādīts vietas nosaukums?" pukojas Martins.

Viņš arī piebilst, ka citviet Eiropā vietas identificējošajās zīmēs ir norādīts gan apdzīvotas vietas nosaukums, kā arī papildu ir zīme ātruma ierobežošanai. "Rodas jautājums par jauno zīmju līgumu slēdzēju kompetenci. Labāk to naudu būtu tērējuši nevis nesaprotamām zīmēm, bet sakopuši sliktos, putekļainos ceļus," lēš Martins.

Latvijas Valsts ceļi (LVC) portālu "Delfi" informē, ka ceļazīmes, kurās apdzīvotas vietas nosaukums apzīmēts ar grafisku pilsētas siluetu uz balta fona, Latvijā tiek uzstādītas jau kopš 2016. gada. Šī zīme norāda, ka jābrauc ar ātrumu 50 kilometri stundā. LVC skaidro, ka šādas zīmes tiek izmantotas visā Eiropas Savienībā.

Iepriekš apdzīvotas vietas nosaukums uz balta vai zila fona nozīmēja ātruma režīmu konkrētā vietā. Šobrīd uz zīmes, kas ierobežo ātrumu konkrētā ceļa posmā, var būt grafiskais pilsētas siluets vai arī apdzīvotās vietas nosaukums uz balta fona. Zilā zīme arī turpmāk var tikt izmantota, lai norādītu apdzīvotas vietas robežu, taču tā vairs neregulē ātruma režīmu, skaidro LVC.

Pārejas periodā, kas turpinās astoņus gadus, vienlaikus ar jau esošajām ceļa zīmēm, kuras apzīmē apdzīvotas vietas beigas un sākumu (melns uzraksts uz balta fona un pārsvītrots šāds uzraksts), apdzīvotas vietas beigas un sākumu var apzīmēt ar jaunā standarta ceļa zīmēm (melnu ēku kontūras uz balta fona un pārsvītrota kontūra). Pārejas perioda laikā ir spēkā abi apdzīvotas vietas zīmju varianti.

Taču, atjaunojot savu laiku nokalpojušās ceļa zīmes, turpmāk par apdzīvotas vietas sākumu vai beigām norādīs zīme ar grafisko pilsētas siluetu. Savukārt uz apdzīvoto vietu administratīvās teritorijas robežas tiks uzstādītas zīmes ar vietas nosaukumu uz zila fona.

"Zilajai zīmei ir tikai informējoša nozīme, lai vadītājs zinātu, kurā vietā viņš atrodas, savukārt baltā zīme nozīmē to vietu, no kuras sākoties, ir jāievēro tie noteikumi, kas ir spēkā apdzīvotās vietās," portālam "Delfi" skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors.

"Abu ceļa zīmju uzstādīšanas varianti var būt dažādi – baltā zīme uzstādīta kopā ar zilo, zilā un pēc tam baltā, vai arī tikai zilā zīme," atklāj Aizpors.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!