Foto: DELFI Aculiecinieks
Aculiecinieci Innu šokējuši apstākļi rehabilitācijas centrā "Vaivari", kur kopš 22. oktobra atrodas viņas mamma kopā ar invalīdi māsu. Palātā izvietota pārāk augsta gulta, radot traumu risku, kā arī tur smirdot pēc kanalizācijas, portālam "rus.delfi.lv" vēsta lasītāja.

"Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" – ideāla vieta efektīvai un veiksmīgai rehabilitācijai. Tā sākas kāds raksts par centru. Tomēr. Mana mamma ar bērnu invalīdu bija ievietota palātā, kur valda antisanitāri apstākļi. Vai pacientiem var ieteikt Latvijā tik populāro sanatoriju, no kuras gribas pēc iespējas ātrāk aizbraukt?", vēstuli portālam "rus.delfi.lv" emocionāli sāk Inna.

Innas mamma ar meitu, kurai ir Dauna sindroms, sanatorijā "Vaivari" ir kopš 22. oktobra. Tur abām jāiziet divu nedēļu rehabilitācijas kurss. Sākotnēji lasītājas radinieces bija ievietotas vienā no istabām sestajā stāvā. Kad Innas mamma pasūdzējās par sliktajiem apstākļiem, abas pārveda uz citu istabu. "Fotogrāfijas, ko redzat, ir uzņemtas "jaunajā" istabā. Baidos iztēloties, kā izskatījās pirmajā," stāsta Inna, piebilstot, ka pret rehabilitācijas centra personālu nekādu iebildumu nav.

Uzzinot par apstākļiem, kādos atrodas mamma un māsa invalīde, Innai rodas jautājums, kā gan iespējams, ka palātā ievietota tik augsta gulta, kas rada traumu risku. "Viss salauzts un tek. Smird kā kanalizācijā. Nākas atvērt logus, lai izvēdinātu, bet bērns var viegli saaukstēties un saslimt. Tas ir pārbaudījums imūnsistēmai," nepatiku par notiekošo neslēpj lasītāja.

Innai arī radušās pārdomas, vai nepiemērotās palātās ievieto tikai latviešu bērnus, vai arī tādās pat istabiņās nonāk kareivji no Ukrainas, kas Latvijā iziet rehabilitāciju: "Šķebinošs izskats. Kauns."

Veselības ministrijā portālam "Delfi" pauda nožēlu par izveidojušos situāciju. Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" vadība ir gatava apspriest radušās neērtības un skaidrot situāciju, ja paciente vērsīsies pie administrācijas, portālam "rus.delfi.lv" sacīja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne. "Centrā "Vaivari" nodrošināti augstvērtīgi medicīniskie rehabilitācijas pakalpojumi, un ir ļoti svarīgi, lai vide, kurā atrodas pacienti, būtu patīkama," norādīja Strapcāne.

Kā pauda Strapcāne, pakāpeniski tiek īstenoti centra atjaunošanas darbi. Patlaban atjaunoti 80% visu telpu. Pēdējais etaps, kas paredz remontu sestajā un septītajā stāvā, sāksies novembrī, un plānots, ka līdz 2019. gada martam arī šīs telpas tiks atjaunotas.

"Renovācijas ietvaros plānots iegādāties tehnisko aprīkojumu, kā arī atjaunot telpu funkcionalitāti un vizuālo izskatu. Līdz šim darbi ritējuši pēc plāna, izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzekļus," sacīja Veselības ministrijas pārstāve.

Strapcāne arī atzīmēja, ka neskatoties uz to, ka remonts vēl priekšā, ministrijai centrā "Vaivari" apgalvots – telpas ir tīras un aprīkotas ar funkcionālām mēbelēm, santehnika ir saremontēta, tāpēc nav nekādu draudu pacientiem: "Jāpiekrīt, ka atsevišķu telpu vizuālais izskats nav apmierinošs, tāpēc centrā notiek uzlabošanas darbi."

Savukārt aculieciniece Inna ceturtdien, 25. oktobrī, sacīja, ka viņas mammu un māsu beidzot pārveda uz palātu, kuros apstākļi ir normāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!