Foto: Shutterstock
Sanktpēterburgā dzīvojošā Alla savus radiniekus Latvijā pašas spēkiem mēģināja atrast veselu gadu, taču nesekmīgi. Raidījuma "Gaidi mani" brīvprātīgajam Mārtiņam Ziebergam tas izdevās tikai vienas dienas laikā, sieviete pastāstīja portālam "rus.delfi.lv".

"Viss sākās pirms gada, kad es atvēru vecmāmiņas albumu ar fotogrāfijām un sāku rūpīgi pētīt katru foto un parakstus lapas aizmugurē. Par nožēlu vecmāmiņas jau vairs nav, un man ir ļoti žēl, ka es to neizdarīju jau agrāk," stāsta Alla Berezkina. "Lielā albumā saudzīgi glabājas liels skaits radinieku un draugu fotogrāfiju, dažas no fotogrāfijām ir parakstītas. Starp tām es atradu fotogrāfiju, uz kuras iemūžināta ģimene – vīrs ar sievu un divas meitas, un paraksts: "Dārgie Ņina un Aleksej. Atcerieties savus radiniekus. Arsēnijs, Ludmila, Faina, Larisa, Jelgavas pilsēta, Lencmaņa iela." Fotogrāfija bija uzņemta apmēram 1980. gadā. Tā sākās mani meklējumi."

Alla sāka interesēties, kas ir ļaudis uz fotogrāfijas, un kāda veida radinieki viņi ir. No sākuma viņa izvaicāja savu tēti, tanti, kā arī salīdzināja fotoattēlus albumā. Rezultātā viņa uzzīmēja ģimenes koku ar daudziem radiniekiem: "Visus neizdevās atrast, vācu informāciju pa kripatām un paralēli arī sociālajos tīklos, forumos meklēju Larisu un Ludmilu – kā izrādījās, tās bija mana tēva otrās pakāpes māsīcas. Diemžēl visi mani mēģinājumi viņas atrast gada laikā tā arī nevainagojās ar panākumiem."

Kā klāsta Alla, tad bijuši trīs brāļi: Dmitrijs Gridjuško (1906–1946), Ivans Gridjuško (dzimis 1898. gadā), un Josifs Gridjuško. Visi dzimuši Baltkrievijā. Ivanam Gridjuško piedzima dēls Arsēnijs Gridjuško, kuram piedzima divas meitas – Larisa un Ludmila.

"Kamēr vecmāmiņa bija dzīva, viņa vienmēr uzturēja saikni ar savu brālēnu Arsēniju un viņa ģimeni. Kaut kad sen Larisa zvanīja manam tētim, pat tālruņa numurs bija palicis, bet diemžēl visi mani mēģinājumi ilgā laika posmā sazvanīt, cieta neveiksmi," raksta Alla.

Pirms neilga laika internetā viņa neviļus uzgāja rakstu par jelgavnieku Mārtiņu Ziebergu, kurš palīdz atrast pazaudētus radiniekus un tuvus cilvēkus. Tā kā rakstā bija norādīta elektroniskā pasta adrese, tad Alla nodomāja, ka pamēģinās uzrakstīt. "Es neticēju savām acīm, kad jau nākamajā dienā ieraudzīju no viņa vēstuli. Viņš vēlējās precizēt informāciju, jo es nebiju visu norādījusi vēstulē. Es papildināju to, kas trūka, un sāku gaidīt. Kaut kas man teica priekšā, ka esmu uz pareizā ceļa, tomēr līdz pat pēdējam brīdim šaubījos, ka radinieki, kurus es meklēju gadu, atradīsies," atzīstas Alla.

Iegrimusi darbos, Alla pēkšņi izdzirdēja zvanu. Viņai zvanīja no Latvijas. Zvanīja Mārtiņš. Viņš vaicājis, vai Alla zinot, kas viņai zvanīs? "Un es visu sapratu. Viņš atrada! Atrada tikai pa vienu dienu! Tas ir neticami! Manam priekam nebija gala," saviļņojumā dalās sieviete.

"Liels viņam paldies par tādu labu darbu. Milzīga pateicība par to, ka nebija vienaldzīgs, par to, ka viņš tik operatīvi varēja atrast tos, kurus es tik ilgi meklēju," pateicas Alla.

Drīz vien, kā jau Mārtiņš bija solījis, Allai piezvanīja Ludmila. Viņas ilgi runāja, apmainījās ar kontaktiem un jau tās pašas dienas vakarā viņām izdevās parunāt video saziņā. Vēlāk izdevās sazināties arī ar Larisu, abas viena otrai ilgi stāstījušas par savu dzīvi, par radinieku likteņiem: "Es aizsūtīju viņām savas vecās fotogrāfijas, kur iemūžināts viņu vectētiņš, tētis un citi. Obligāti uzturēsim saikni. Vēl līdz šim brīdim esmu pārpilna emocijām. Vēlreiz vēlos pateikties burvīgajam cilvēkam Mārtiņam Ziebergam par to, ka viņš palīdzēja atrast radiniekus un vēlu viņam stipru veselību, un lai vienmēr viņa meklējumi beigtos ar laimīgiem stāstiem par tiem, kuriem viņš uzdāvinājis vēl vienu iespēju atgūt radiniekus un draugus."

Pateicoties Mārtiņa palīdzībai, Allas atrastā Larisa portālam "rus.delfi.lv" teic, ka ar Allas ģimeni līdz pat 2010. gadam bijušas ciešas attiecības, abas puses sazvanījušās, apsveikušas cita citu. Tomēr, kad jau no stacionārajiem telefoniem pārgājuši uz mobilajiem, saikne aprāvās. "Bet mēs vienmēr atcerējāmies, ka Pēterburgā mums radinieki," atzīst Larisa.

Savukārt Mārtiņš Ziebergs atklāja, ka Ludmilu un Larisu viņam izdevās atrast, izmantojot savu veco telefonu grāmatu, meklējot tajā nepieciešamo uzvārdu. Izrādījās, ka uz tālruņa numuru atbild meklēto sieviešu radinieks, kas Mārtiņam atklāja abu sieviešu kontaktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!