Foto: AFP/Scanpix
Pērn studente Rasa pazaudēja maku ar visiem dokumentiem un nekavējoties vērsās policijā. Tomēr šoruden atklāja, ka zaglis viņas nozaudēto autovadītāja apliecību izmantojis, uzrādot to "Rīgas satiksmes" kontrolieriem kā savu dokumentu un saņemot sodu par braukšanu "pa zaķi".

Brīdī, kad Rasa vēlējās atjaunot "Rīgas satiksmē" studentu atlaidi, viņai nācās apmaksāt blēža sagādāto sodu 30 eiro apmērā. Sākotnēji "Rīgas satiksme" atbildēja, ka nav pamata apšaubīt, ka Rasas dokumentus izmantojusī persona nav bijusi viņa, taču tagad sola naudu atmaksāt.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Tiesībsarga birojā skaidro, ka apgalvojumi par nozaudētiem un bloķētiem dokumentiem nav pietiekams pierādījums, lai sodu anulētu. Rasai būtu arī jāuzrāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) izsniegti dokumenti, kas apliecina, ka brīdī, kad kāds "zaķis" izmantoja Rasas dokumentus, tie bija bloķēti.

"Jāņem vērā arī jautājums, vai mēs ļausim kontrolieriem pieeju tik plašam datu apjomam, kā, piemēram, informācijai par aktīviem vai bloķētiem personu dokumentiem. Kontrolieri paļaujas uz dokumentos norādīto derīguma termiņu un to, vai apliecības uzrādītājam ir kaut kāda līdzība ar tajos skatāmo foto," skaidro biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pēc pirmā neveiksmīgā mēģinājuma Rasa nepadevās. Viņa uzrakstīja vēl vienu iesniegumu, kurā šoreiz pievienoja arī policijas vēstuli par nozaudētajiem dokumentiem.

Valsts policijā skaidro, ka, dokumentus pazaudējušai personai vēršoties policijā, likumsargi nederīgo dokumentu reģistrā atzīmē, kuri dokumenti vairs nav pie īpašnieka. "Reģistrā atzīmē pases, identifikācijas kartes, autovadītāja apliecības. Iestādes, kurām šī informācija varētu interesēt, CSDD vai PLMP, redz, ka konkrētās apliecības vairs nevar būt aktīvas un tās nobloķē," stāsta Valsts policijas pārstāve Ilze Jurēvica.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Jurēvica arī piebilst, ka cilvēkam, kura personu apliecinošos dokumentus kāds ļaunprātīgi izmantojis, jāvēršas policijā ar iesniegumu. Cilvēks var ar likumpārkāpēju arī tiesāties, lai pierādītu pāridarījumu.

Savukārt "Rīgas satiksmē" norāda, ka nav konkrēta rīcības plāna, kā uzņēmums rīkojas gadījumos, ja klients saņēmis sodu, bet ziņo par nozagtiem dokumentiem. "Rīgas satiksmes" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane bilst, ka uzņēmumam nav ziņu par to, kā notikusi bezbiļetnieka atpazīšana – vai tā notikusi, balstoties tikai uz dokumentiem, vai arī atpazīšanā piedalījās policijas pārstāvji.

Rakstot uzņēmumam iesniegumu ar lūgumu atmaksāt soda naudu, jāpievieno dokumentu nozaudēšanas faktu apliecinošas izziņas. "Pamatā tas varētu būt policijas izsniegts dokuments. Taču arī šādā gadījumā lieta jāskata kontekstā ar citiem materiāliem, jo katrs gadījums jāvērtē atsevišķi," skaidro Bartaševiča-Feldmane.

Tiesa, Rasai "Rīgas satiksme" nolēmusi naudu tomēr atmaksāt. Meitene ar iesniegumu par nozaudētu maku un dokumentiem policijā vērsās jau pagājušā gada 31. oktobrī, bet sods izrakstīts pērn 12. novembrī. "Izvērtējot konkrēto gadījumu un saņemot policijas dokumentu, līgumsods atcelts un nauda uz norādīto konta numuru tiks atmaksāta pēc oficiālas atbildes nosūtīšanas," pauž Bartaševiča-Feldmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!