Foto: DELFI

Kādas Vecmīlgrāvja iedzīvotājas dzīvoklī kopš 1. jūlija nelikumīgi deklarējusies nezināma dāma, par kuru pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" iekasē atkritumu izvešanas izdevumus, portālam "rus.delfi.lv" stāsta sieviete.

Nelikumīgi deklarēto sievieti dzīvokļa īpašniece atklāja nejauši, rūpīgāk izpētot septembra komunālo pakalpojumu rēķinus. Izrādījies, ka par atkritumu izvešanu divu cilvēku vietā viņai aprēķins veikts par trim personām.

"Aizgāju uz namu pārvaldi skaidroties. Izrādījās, ka dzīvoklī, kas ir mans privātais īpašums, no 1. jūlija piedeklarējusies kāda man nepazīstama dāma. Kad vaicāju, kā tas ir iespējams, man atbildēja, ka deklarēties var itin viegli portālā latvija.lv. Ieteica ar iesniegumu par pieraksta anulēšanu vērsties Rīgas Ziemeļu rajona izpilddirekcijā," stāsta sieviete. Viņa tā arī izdarīja un septembra beigās saņēma atbildi, ka nepiederošā dāma no viņas īpašuma izdeklarēta.

Sieviete no jauna vērsās arī "Rīgas namu pārvaldniekā" ar lūgumu veikt pārrēķinu atkritumu izvešanai par pēdējiem trim mēnešiem, taču viņai atteica. Apsaimniekotājs paskaidroja, ka līgums šādu pārrēķinu neparedz. "Tad nu man radās divi lieli jautājumi. Kā var nelikumīgi un nesodīti piedeklarēties svešā īpašumā? Kāpēc dzīvokļa īpašniekam jātērē savs laiks, nervi un arī nauda, lai situāciju atrisinātu, kaut arī viņš pie tās nav vainīgs?"

"Rīgas namu pārvaldniekā" apstiprināja, ka izmaksas par atkritumu izvešanu sievietei nepārrēķinās. "Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1013 par atkritumu izvešanas pakalpojumiem jānorēķinās, atkarībā no tā, cik konkrētajā vietā ir deklarēto iedzīvotāju," skaidro "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāve Santa Vaļuma.

Vaļuma min, ka "Rīgas namu pārvaldnieks" apkalpo 170 tūkstošus nekustamā īpašuma vienību un katru mēnesi tajās kāds deklarējas un izdeklarējas, kāds pērk kredītā, kāds paraksta dāvinājumu. Katram līdzi izsekot neesot iespējams. "Mēs aicinām iedzīvotājus rūpīgi pētīt komunālos rēķinus. Tajos vienmēr norādīts iedzīvotāju skaits, kuri, saskaņā ar mūsu ziņām, deklarēti dzīvoklī. Ja jūs redzat kļūdu, lūdzam nekavējoties par to ziņot. Tāpat arī lūdzam informēt, ja kāds no dzīvokļa izrakstījies," aicina Vaļuma.

Pašlaik piedeklarēšanās process ir maksimāli vienkāršots, lai mazinātu birokrātiju un administrēšanas laiku. Deklarēties iespējams vietnē latvija.lv. Tur nepieciešams norādīt vārdu un uzvārdu, precīzu adresi, kā arī jāmin pieraksta tiesību pamatojums. Piemēram, ka prasības iesniedzējam pieder nekustamais īpašums, viņš to izīrē vai īrē, vai, ka īpašumtiesības iegūtas likumīgā ceļā, tostarp laulībā, caur radniecības saitēm. Dokumentus vai līgumus, kas apliecinātu tiesības deklarēties konkrētā adresē, vietnē latvija.lv uzrādīt nepieprasa.

"Parakstot iesniegumu par dzīvesvietas deklarāciju, cilvēks uzņemas pilnu atbildību. Viņam ir jāapliecina, ka sniegtās ziņas ir pilnīgas un pareizas. Valsts šim iesniegumam tic un uz to paļaujas. Diemžēl valsts labā griba, maksimāli vienkāršojot deklarēšanās sistēmu, tiek izmantota arī savtīgiem mērķiem," pauž Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts pārvaldei var piemērot sodu no 70 līdz 500 eiro. Noskaidrot nelikumīgi deklarējušos personu ir iespējams. Iesniedzot pieteikumu, cilvēkam jāizmanto savs elektroniskais paraksts vai arī jāautorizējas caur internetbanku. Taču ar šādu "spoku" ķeršanu neviens nenodarbojas.

Noskaidrot, vai jūsu personīgajā miteklī nav pierakstījušies sveši cilvēki var, ne tikai pārbaudot ikmēneša komunālo maksājumu rēķinu, bet arī portālā latvija.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!