Foto: Shutterstock
Ar lūgumu palīdzēt "Delfi" redakcijā vērsusies kāda sieviete gados, kura jau vairākus mēnešus mēģina iegūt invaliditātes grupu. Uz elektroniskajām vēstulēm Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀV) ierēdņi neatbild, taču sazināties pa maksas tālruni sieviete nevar atļauties.

"Nekad nebūtu domājusi, ka man tik ļoti pasliktināsies veselība un ka nāksies saskarties ar šādu problēmu. Es fiziski nespēju pastrādāt, rokas tikpat kā vairs nekustas. Šī iemesla dēļ nācās pamest darbu un pašlaik man nav nekādu ienākumu. Kad jūtos izsalkusi, ēdu maizi un dzeru tēju. Paldies dievam, ka dēli man neļauj nomirt badā. Piedevām nomoka arī neziņa par VDEĀV lēmumu piešķirt vai nepiešķirt invaliditātes grupu," raksta Oksana.

Jūnija sākumā Oksana VDEĀV nodeva iesniegumu par invaliditātes piešķiršanu. "Dokumentus iesniedzu 8. jūnijā, pēc mēneša atnāca vēstule, ka lietu izskatīs 17.augustā. Līdz pat trešdienai, 24. augustam, nekādu ziņu neesmu saņēmusi," stāsta Oksana.

Saskaņā ar viņas teikto, uz elektroniskajām vēstulēm komisija neatbild, bet zvanīšanai uz maksas numuru viņai nepietiek naudas. "Kāpēc komisijai visi tālruņi ir maksas? Vai viņi tiešām domā, ka invalīdiem ir lērums naudas, brīnišķīgas pensijas, lai atļautos pa pusstundai sēdēt pie tālruņa klausules, kamēr spēlē automātiskais atbildētājs un griežas skaitītājs? Kopš pagājušā gada tomēr ir ieviesta uzlabota invaliditātes piešķiršanas sistēma, kurai būtu jāsamazina rindas. Kā lai turpmāk dzīvo, ja komisija jau tagad, lēmuma pieņemšanas procesā, netiek galā?" izmisusi ir Oksana.

VDEĀVK portālam "Delfi" pastāstīja, ka "Komisija ir pakļauta Veselības ministrijai, tāpēc abas institūcijas apkalpo viens un tas pats telekomunikāciju operators. Līdz gada beigām plānots, ka klienti ar komisiju varēs sazināties bez maksas," portālam sacīja VDEĀVK Rīgas apvienotās nodaļas vadītāja Dagmāra Pandere. Viņa arī norādīja, ka cilvēkiem nav nekādas nepieciešamības zvanīt komisijai, jo, kolīdz lēmums ir pieņemts, klienti par to tiek informēti telefoniski vai pa elektronisko pastu.

Pandere piebilda, ka lēmuma pieņemšanas process ieilgst, jo komisijā ļoti trūkst ārstu. Cilvēki nevēlas pieņemt darbu VDEĀVK mazā atalgojuma dēļ. Daudzi arī neiztur psiholoģisko slogu, jo ik dienas ir jāsastopas ar cilvēkiem, kuriem ir nopietnas veselības problēmas.

Jau pēc portāla "Delfi" sarunas ar Panderi, Oksana ziņoja, ka saņēmusi atbildi no VDEĀVK par invaliditātes grupas piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!