Foto: DELFI

Agrā sestdienas rītā, ap pulksten 4.00 vairāki gāzes ieroča šāvieni atskanēja festivāla "Laba daba" telšu pilsētiņā. Rezultāts - divi jaunieši ar redzes un dzirdes orgānu traumām nogādāti slimnīcā medicīniskās palīdzības sniegšanai, bet šāvēji no notikuma vietas aizmuka, raksta portāla "Delfi" lasītājs Jānis.

"Šis incidents liek kārtējo reizi ar šausmām aizdomāties par drošības pasākumiem masu pasākumos. Festivālā, kuru iecienījuši daudzi mūzikas draugi, drošību telšu pilsētiņā un transportlīdzekļu stāvvietā nakts stundās nenodrošina praktiski neviens. Piebraucot pie transportlīdzekļu stāvvietas ap 6:30 tajā nav neviena apsardzes darbinieka, vien daži vientuļi pārīši. Savukārt telšu pilsētiņā, kura atrodas apmēram kilometra attālumā no pasākuma norises vietas, var iekļūt jebkurš gribētājs, stiepjot līdzi jebkādu munīcijas arsenālu, narkotikas vai pat spridzekli," stāsta Jānis, uzsverot, ka kontroles neesot nekādas.

Lasītājs raksta, ka neesot brīnums, ka tādējādi festivāla norises vietā atradušies pāris tādu personu, kuras acīmredzot bija iecerējušas viegli iedzīvoties uz labdabticīgo festivāla apmeklētāju rēķina, pašiverējot pa teltīm. "Būdami bailīgi, līdzi tie bija paķēruši arī gāzes pistoli. Un, ja lugas sākumā bise karājas pie sienas, tad kādā brīdī tā arī šauj. Tā arī notika. Diviem puišiem un meitenei, pienākot pie savas telts, šķita aizdomīgi, ka tajā mēģina iekļūt divi neliela auguma jaunieši, kuru sejas tumsā nebija redzamas. Uz aizrādījumu, ka šī nav viņu telts un nav ko te līst, par atbildi viens no ļaundariem sāka repot, un jau pēc pāris dzejas rindām arī šaut no gāzes pistoles," raksta Jānis.

No viņa stāstītā izriet, ka pirmais šāviens bijis vērsts uz viena no puišiem seju. Viņš rezultā guvis bīstamas acs ābola traumas. Pāris nākamie šāvieni bijuši tuvu otra vīrieša ausij, tāpēc viņam tikusi traumēta vienas auss bungādiņa. "Protams, papildus vēl arī piparu gāzes efekts, kas skāra arī sievieti, kura atradās blakus abiem puišiem. Abi vīrieši no šāvieniem un sāpju šoka nebija spējīgi kustēties, abi šāvēji izmantoja šo brīdi, lai aizmuktu," raksta Jānis.

Cietušās sievietes pirmā reakcija bijusi izsaukt medicīnisko palīdzību un apsardzi. 112 operatore ilgi izprašņājusi pa telefonu, kur tāds festivāls atrodas un kurā pagastā tas ir. Savukārt viņas sazvanītie festivāla organizētāji nav solījuši, ka reaģēs uz šo situāciju. Līdz ar to sieviete palūgusi kādai no pienākušajām meitenēm, lai tā skrien pēc palīdzības uz kilometru attālo organizatoru telti pie skatuves.

"Paiet apmēram pusstunda, līdz ierodas divi apsardzes darbinieki, medmāsa un tad pēc kāda brīža arī Neatliekamās medicīniskā palīdzības automašīna ar personālu. Puiši tiek aizvesti uz slimnīcu Rīgā, apsargi kopā ar citiem brīvprātīgajiem palīgiem atrod vien patronas čaulīti zālājā. Ļaundari, protams, vairs neparādās," raksta Jānis.

Viņš dalās pārdomās, ka šis incidents iezīmējot ļoti skumju tendenci. "Pirmkārt, šī konkrētā pasākuma organizētāji, tīkodami peļņu, ignorē elementārus drošības principus - rezultātā, ja kāds izdomātu agri no rīta apstaigāt telšu pilsētiņu ar kādu nopietnāku šaujamo, izlītu daudz asiņu, pirms kāds spētu adekvāti reaģēt. Nemaz nerunājot par iespējām šādā pasākumā ienest sprāgstvielas. Otra lieta - kamēr Eiropas sabiedrība satraucas par atsevišķiem teroristiem, kuri metas neapbruņotiem pilsoņiem virsū ar kravas automašīnām un mačetēm, mums pietiek jau ar pāris vietējiem pamuļķiem - ar gāzes pistolēm bruņoti garnadži var saimniekot pa telšu pilsētiņu kā pa savu ķešu. Par kādu valsts mēroga gatavību nopietnākiem incidentiem var runāt? Varbūt (vismaz treniņu nolūkos) būtu vērts iesaistīt mūsu tagad tik labi finansētās armijas pārstāvjus šādos sabiedriskos notikumos, lai atbruņotu un pēc tiesas bargi sodītu ikvienu, kurš miermīlīgu festivālu dodas apmeklēt ar šaujamo kabatā? Pretējā gadījumā varam sagaidīt, ka kādā no festivāliem pa telšu pilsētiņu un viegli iereibušajiem tās iemītniekiem agrā rīta stundā kāds izdomās pavizināties ar buldozeru. Tikai tad būs par vēlu," savu viedokli pauž "Delfi" lasītājs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka naktī uz sestdienu festivāla "Laba daba" telšu pilsētā noticis bruņots uzbrukums, kurā cietuši un slimnīcā nogādāti divi 1991. gadā dzimuši vīrieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!