Trīs bērnu tētis Romāns ir IT jomas speciālists ar stabiliem ienākumiem krietni virs vidējās algas Latvijā, taču bankas viņam atsaka aizdevumu ģimenes automobiļa iegādei. Vīrieša kredītvēsture ir visnotaļ "tīra", ja vien neskaita 2017. gadā pabeigto fiziskās maksātnespējas procesu.

Maksātnespējas procesu Romāns uzsāka 2015. gadā, lai dzēstu hipotekārā kredīta parādu. Tas notika vien pāris gadus pēc tam, kad viņš atklāja – draugs nav maksājis par "DNB Nord" (tagad "Luminor") bankā iegūto trīsistabu dzīvokļa aizņēmumu, par kuru Romāns bija galvojis pirms daudziem gadiem. "Kad man 2012. gadā piedzima meita, ar sievu izdomājām pirkt mašīnu. Aizgāju uz "Krājbanku" pēc kredīta. Tur man pateica – kādu kredītu tu gribi, ja tev ir 82 tūkstošu parāds? Tad arī noskaidroju, ka mans draugs pēdiņās par 2005. gadā pirkto dzīvokli nav veicis nevienu maksājumu. Banka mani par to nebija informējusi."

Apzinoties jauno situāciju, Romāns sākotnēji cerēja pārņemt drauga parādsaistības – turpināt maksāt kredītu un dzīvokli iegūt savā īpašumā. "DnB Nord" (tagad "Luminor") tam nepiekrita, pamatojoties uz galvojuma līgumu, kas Romāna izteikto piedāvājumu neparedz. Tikai saņemot parādu piedziņas vēstuli no "Creditreform", vīrietis uzzināja, ka dzīvokli "DNB Nord" par 32 tūkstošiem eiro pārdevusi drauga sievai. Savukārt Romāna parāds bankas kredītsaistības nopirkušajai firmai SIA "B2Kapital" sarucis līdz 28 tūkstošiem eiro. Pusotra gada laikā – īstenojot maksātnespējas procesu un ik mēnesi pārskaitot trešdaļu savas algas kreditoram – vīrietis no parāda kopējās summas atmaksāja 8807,76 eiro, un parāds tika dzēsts.

"Luminor" bankā portālam "Delfi" noliedz, ka banka neinformē galviniekus par maksājumu kavējumiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!