Foto: EPA/LETA

Latviešu musulmaņi smejas par Drošības Policijas 2010. gada darbības pārskatā (pilnu tekstu atradīsiet šeit) iekļauto ziņojumu par Latvijas musulmaņiem. Muslimu forumā www.forum.islammuslim.lv sadaļā "Liekēži biedē ar terorismu" daļa musulmaņu ir sašutuši par ziņojuma tekstu, kurā tiek likta vienlīdzības zīme starp islāma izplatību un terorisma izplatību, bet citi vienkārši smejas par "DP liekēžiem".

Foruma administrators Ahmeds paskaidro, no kādiem faktiem DP ir izveidojusi sava ziņojuma apgalvojumus.

Drošības Policijas 2010. gada darbības pārskats (DPGDP):

Radikālā islāma izplatības ierobežošana
2010. gadā tika turpināti preventīvie pasākumi Latvijas musulmaņu kopienas vidē notiekošo procesu izpētei, lai savlaicīgi konstatētu iespējamās radikalizācijas tendences un ierobežotu to izplatību.
Ahmeds: Tas nozīmē, ka DP Latvijā izspiego vietējos musulmaņus dēļ viņu ticības. DP, sekojot Eiropas kolēģu paraugam, ir izveidojusi nedefinētu konceptu "radikālais islāms", kas acīmredzot ir terorisma ideoloģija, ja jau tas ietilpst DP darba laukā. Vai DP definīcija "radikālais musulmanis" ir tāda pati kā Krievijā, kur par tādu uzskata katru, kurš pilda lūgšanas, nedzer un neskuj bārdu vai valkā galvas lakatu?

DPGDP: Konstatētas šādas tendences:
▪ kopienā aizvien vairāk tiek ņemti vērā "jauno musulmaņu" uzskati par islāma ticību un politiskajām norisēm;

Ahmeds: Saistībā ar līdzšinējā imāma nomaiņu pirms pusotra gada, kopienā ir atsaucīgāka un atvērtāka pārvaldes sistēma. Jaunie musulmaņi ir krietni zinošāki islāmā par vairumu etnisko musulmaņu.

DPGDP: daļa "jauno musulmaņu" ļoti aktīvi iesaistās islāma ticības popularizēšanā un spēj pulcēt ap sevi citus jaunos musulmaņus. Jauno musulmaņu skaitu turpina papildināt arī ieslodzījumā esošās personas;

Ahmeds: Aktīvi popularizē savu ticību mormoņi vai jehovieši. Musulmaņiem tik vien ir kā savs forums, e-lapa un tagad atvēries interneta čats. Cietumos mistiskā veidā pieņem islāmu 1-3 personas gadā.

DPGDP: turpinājās "jauno musulmaņu" mācību ceļojumi uz terorisma riska valstīm, kas ir viens no radikalizācijas riskiem;

Ahmeds: Saūda Arābijā islāmu studē divi jaunie musulmaņi no Latvijas: dvīņubrāļi Salmāns un Imrāns. Viņi studē Medīnas Universitātē - vienā no atzītākajām universitātēm pasaulē.

DPGDP: salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem samazinājies ārvalstu musulmaņu organizāciju misionāru vizīšu skaits Latvijā;

Ahmeds: Latviju retāk apmeklē Tablīgh Džamāt grupas. Biedēt ar Tablīgh Džamāt (kā to darīja Indulis Emsis pirms 6 gadiem) ir tas pats, kas biedēt ar trusīšiem. Tablīgh Džamāt ir pati maigākā un pūkainākāno visām musulmaņu grupām. Islāma sludināšanā viņi tikpat kā nekad nevēršas pie nemusulmaņiem, bet gan tikai pie musulmaņiem, kurus aicina atcerēties par Dievu un praktizēt islāmu. Viņi nekad nerunā par politiskiem jautājumiem vai karu. Viņi māca, ka džihāds nozīmē doties laukā no mājām, lai sludinātu islāmu musulmaņiem - aicinātu citus musulmaņus atcerēties Dievu, veikt lūgšanas, u.tml. Tā kā viņi ir pati miermīlīgākā grupa, viņiem nerodas problēmas citās valstīs, izņemot Latviju. Bet Eiropas nomalē pat premjerministrs Emsis biedēja ar šiem trusīšiem un pat mēģina iebiedēt pašus pūkainos trusīšus. Tā 2007. gadā brašie tēvzemes sargi no Robežkontroles policijas Jelgavā arestēja sešus Pakistāniešu pensionārus, kuri bija atbraukuši uz Latviju, lai ietu pie vietējiem musulmaņiem un aicinātu viņus pildīt lūgšanas. Viņus arestēja, jo atšķirībā no Zviedrijas (kur pavadīja 6 mēnešus), Somijas un Igaunijas, šeit Latvijā viņu brīvprātīgo neapmaksāto misionāru darbības vērtēja kā darbu, bet viņu Šengenas vīza (kuru viņi Pakistānā gaidīja 10! gadus) neiekļāva darba atļauju. Interesanti, ka Liepājas robežsargi dažas dienas iepriekš pārbaudot viņu dokumentus, šādu pārkāpumu nespēja izdomāt.

DPGDP: 2010.gadā tika sākts darbs korāna (sic) izdošanai latviešu valodā, kas varētu palielināt vietējo iedzīvotāju interesi par islāmu.

Ahmeds: DP visā savā ziņojumā, un arī šajā punktā, skaidri sludina reliģisko naidu, tieši saistot islāma sludināšanu vai pieņemšanu ar terorismu. Tikko savus Kurāna tulkojumus ir pabeiguši Uldis Bērziņš un Imants Kalniņš. Islāma students Salmāns ir iztulkojis divas trešdaļas, bet tam būs nepieciešama valodas redakcija.

Latviešu musulmaņi uzskata, ka DP darbinieki ir pietiekami nobažījušies par konsolidāciju, kuras dēļ mēģina pamatot savu darbavietu nepieciešamību un izdomā neesošus draudus. Mēģina nobiedēt kādu, ka divi studenti starptautiski atzītā prestižā islāma universitātē apdraud Latviju. Tāpat kā sešu pakistāniešu pensionāru vizīte, latviešu musulmaņu forums vai Imanta Kalniņa Korāna tulkojums!

DP ir pat gatava sludināt reliģisko neiecietību pret islāmu. Gluži pretēji, šādai organizācijai būtu jāvēršas pret tādiem naida un melu sludinātājiem, kā tiem mācītājiem, kuri Kristīgajā radio apmelo islāmu!

Atbildot uz šo melu un sagrozījumu propagandu, līdztekus interneta forumam, latviešu musulmaņi ir atvēruši islāma skaidrošanai arī interneta čatu. Tajā viņi skaidro visus neskaidros jautājumus, ieskaitot Kristīgajā radio izplatītos melus un sagrozījumus. Čata adrese: www.chatislamonline.org/la.

Ahmeds, latviešu muslimu foruma www.forum.islammuslim.lv administrators

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!