Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien, 22. aprīlī, tūkstošiem cilvēku Latvijā un citviet pasaulē piedalījās Lielajā talkā. Arī "Delfi Aculiecinieks" aicināja iesūtīt savas reportāžas ar interesantākajiem un savdabīgākajiem atradumiem Lielās talkas laikā ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām.

Lielās talkas mērķis ir panākt, lai Latvija 2018. gadā būtu zaļākā valsts pasaulē. Šī tradīcija sākās 2008. gada 13. septembrī ar talku, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā.

"Delfi Aculiecinieks" aicina neturēt sveci zem pūra un parādīt "Lielajā talkā" uzietos atradumus, sūtot tos "Delfi" redakcijai izmantojot īpašo pievienošanas pogu vai arī sūtīt uz e-pasta adresi: aculiecinieks@delfi.lv. Gaidīsim bildes par "Lielajā talkā" paveikto un uzieto no visas Eiropas.

Piedāvājam ielūkoties interesantākajās reportāžās un stāstu aprakstos, ko līdz šim iesūtījuši čaklie "Delfi Aculiecinieks" bilžu un video autori, kā arī pasākuma organizatori. Tāpat piedāvājam aplūkot sociālo tīklu lietotāju neparastos atradumus.

Iespējams, eksotiskākais atradums Lielās talkas vēsturē

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Lielās talkas ietvaros, talkojot Mūkusalas teritorijā, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments kopā ar domubiedriem atrada bruņurupuci pie Kīleveina grāvja, kas atrodas pretī Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajam centram. Tas bija šīs dienas lielākais un interesantākais atradums, kurš pēc atrādīšanās visiem interesentiem drosmīgi aizpeldēja," ziņo Juris Gudēvics-Liepiņš, kurš "Delfi Aculieciniekam" atsūtījis fotogrāfiju ar, iespējams, eksotiskāko atradumu Lielās talkas vēsturē.

Viņš atzīmē, ka talkošana notika projekta "Integrēta plānošana un sadarbības modelis degradēto teritoriju revitalizācijai (Baltic Urban Lab)" teritorijā.

Apes novadā atrastās 'uzkodiņas' talcinieku apetītes rosināšanai

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Apes novadā Gaujienas mežā Gaujienas internātpamatskolas skolēni un skolotāji atroda maisiņu ar marinētu sēņu burciņām," stāsta Linda Barkovska.

"Vai vāverītes krājumi, vai aug jau marinētas burciņas," joko reportāžas iesūtītāja.

Kaltenes bēdīgais vientuļnieks

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Ineses Vaideres rīkotajā talkā Kaltenē starp atradumiem arī zvejnieka zābaks apmēram tāda paša izmēra kā pats atradējs. Otru gribētāji ilgi meklēja, bet atrast neizdevās," apgalvo Ieva Valeine.

Noklīdusī pārtikas prece Dabas parkā "Piejūra"

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Rīgas 19. vidusskolas talcinieki, talkojot dabas parkā "Piejūra" atrada gan brilles, gan riepas, lietussargu, kā arī apavus un sāls paku," ziņo Marija Tuče.

Kā redzams Marijas iesūtītajos fotoattēlos, tad atrasti arī citi brīnumi.

Jaudīgākais atradums Talsu novadā

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Sestdien Lielās talkas ietvaros partijas "Mēs Talsiem un novadam" biedru grupa talkoja Latvijas valsts mežā, ceļa posmā Ģibuļi – Līči. Pāris stundu laikā tika savākti neskaitāmi maisi ar visa veida sadzīves atkritumiem, bet par dienas jaudīgāko atradumu tika atzīts atrastais gludeklis. Tas ir apbrīnojami, ko cilvēki bez sirdsapziņas pārmetumiem spēj izmest mežā," norāda Kalvis.

Viens solis līdz mājai jeb atradumi Talsu Dendroloģiskā parka apkaimē

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Partijas "Mēs – Talsiem un novadam" biedri ar saviem draugiem un ģimenēm par vienu no talkošanas vietām bija izvēlējušies Talsu Dendroloģisko parku un tā apkaimi no Jaunatnes ielas līdz apvedceļam. Lielās talkas koordinatoru sagādātajos maisos varēja ielikt ne tikai ierastās skārda bundžas, plastmasas un stikla pudeles, bet arī no telpu vai mājokļu remontiem pārpalikušos būvmateriālus, izmantotos darbarīkus, visdažādākos sadzīves priekšmetus un santehnikas iekārtas. Varēja secināt, ka cilvēki mežmalu apzināti bija izvēlējušies par atkritumu izgāztuvi," stāsta Karīna.

Atspirdzinošākais atradums talciniekiem

Foto: stock.xchng

No Piķurgas upītes izvilkti divi ledusskapji, bet citviet atrastas divas pilnas alus pudeles, ziņo pasākuma organizatori.

Citviet pat atrastas Lieldienu olas.

Atradums kalpo kā pārvietošanās līdzeklis

"Instagram" lietotājs Māris ievietojis savu talkas atradumu - mežā atrastos "Rimi" ratiņus, kuri jau tikuši iemēģināti.

Ko darīt ja mežā atrod Rimi ratiņus? :) #Lielātalka with @sibillabille un @jaija #trashfun

A post shared by Maris Resnis (@marisresnis) on Apr 22, 2017 at 3:47am PDT

Pavasarīgs un košs atradums Dobeles pusē

"Instagram" lietotāja Rūta padalījusies ar savu neparasto atradumu Dobeles pusē. "Skaists, bet bēdīgs atradums talkas laikā, jo putniņi diez vai atgriezīsies. Varbūt kāds zina, kuram putniņam tās varētu būt?" vaicā bildes autore.

Lauksaimniecībā noderīgs atradums Gaujas malā

"Instagram" lietotāja Līga atradusi lauksaimniecībā noderīgu lietu - piena kannu.

"Klusā daba ar piena kannu jeb Lielās talkas atradums. Starp lietus, krusas, vēja un sniega mirkļiem izgājām savu Gaujmalu. Pašiem prieks, tīra dabas taka un tiešām izvēdināta galva," raksta Līga.

Peldošais gumijas izstrādājums Smiltenes pusē

Smiltenes novada pārstāvji savā tvitera kontā ievietojuši fotogrāfiju, kurā redzama Bilskas pagasta Lielā talka.

Kā redzams vienā no fotoattēliem, ūdenstilpnē ir arī atrasts viens "kroksis".

@SmiltenesNovads Bilskas pagastā #LielaTalka laikā tiek veidotas koka laipas un kopta ezermalas apkārtne. pic.twitter.com/293LkM2Fum— Smiltenes novads (@SmiltenesNovads) April 22, 2017

Mīlīgais dzīvnieks Nāves salā

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Bijām talkot Daugmales pagastā Nāves salā. Neskatoties uz lielo vēju, braucām ar diviem kajakiem," stāsta Mārtiņš Pleikšnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!