Foto: DELFI Aculiecinieks

"Par redzi nesūdzos, bet ačteles samiegt nācās, lai tos cipariņus ekrānā ieraudzītu," sociālajā vietnē "Facebook" jauno "SEB bankas" kodu kalkulatoru kritizē Ilze Vanaga, aicinot iztēloties, cik grūti šādu ierīci lietot senioriem ar sliktu redzi un artrīta savilktiem pirkstiem. Šī paša iemesla dēļ nopēlumu sociālajos tīklos saņēmis arī "Swedbank" kalkulators.

Ilze raksta, ka neuzskata sevi par vecu vai sabojātu, tomēr jaunais kodu kalkulators viņu nokaitināja. "Es parasti publiski cenšos nelamāties, bet šis ir brīdis, kad nākas lauzt šo principu," atzīstas sieviete. "Cienījamie bankas darbinieki un ideju ģenerētāji! Esiet mīļi un pirms ieviesiet "aļa penšiem" draudzīgu produktu, palūdziet tiem to izprovēt. Ar trīcošiem, artrīta savilktiem pirkstiem un draņķīgu redzi – ja būs lietojams, tad ieviesiet..."

Identisku kritiku sociālajos tīklos saņēmis "Swedbank" kodu kalkulators. "Twitter" lietotāja Dace Dzene norādījusi, ka kalkulators izskatās it "kā būtu nogulējis noliktavās pusgadsimtu". "Tas kalkulatoriņš bez lasāmām brillēm vispār nebija uztverams. Mazs melns "sūdiņš". Es šeit tiešām ne par sevi, par vecmammām un vectēviem," vīteroja Dace.

Gan "SEB banka", gan arī "Swedbank" portālam "Delfi" pauž, ka pavisam drīz klientiem būs pieejami jauni, lielāka izmēra kodu kalkulatori. "Lai gan cipari uz kodu kartes nav lielāki par kodu kalkulatora displejā attēlotajiem, rūpēs par klientiem, kuriem līdzšinējā kodu kalkulatora lietošana sagādā grūtības, aprīlī sāksim izsniegt arī lielāka izmēra kalkulatorus," sacīja "Swedbank" privātpersonu komunikācijas jomas vadītāja Sintija Kalniņa.

Lielāka izmēra kalkulatoriem bankā var pieteikties jau šobrīd. Kolīdz ierīces būs pieejamas, par to saņemšanu banka informēs individuāli. "Swedbank" kalkulators senioriem, kas vecāki par 65 gadiem, izmaksās tikpat, cik līdzšinējais – divus eiro. Bez maksas ierīce pieejama maznodrošinātajiem un trūcīgām personām, kā arī cilvēkiem, kuriem ir pirmās un otrās grupas invaliditāte.

Savukārt "SEB banka" ziņo, ka ir jau iegādāti un klientiem drīzumā tiks piedāvāti lielāka izmēra kalkulatori ar pogām – ērtākai lietošanai. Turklāt jau februārī banka sadarbībā ar dažādām biedrībām piedāvās vēl lielākus kodu kalkulatorus tiem, kuriem ir redzes traucējumi vai citas īpašas vajadzības. Tāpat banka organizēs mobilās filiāles izbraukuma vizītes dažādu biedrību telpās.

Bankā arī atzīst, ka patlaban kodu kalkulatoriem visaktīvāk piesakās seniori, kuriem, ja vecums pārsniedz 65 gadus, ierīce līdz 1. septembrim pieejama bez maksas. Īpašs klientu pieplūdums pārejas laikā uz kodu kalkulatoriem "SEB bankas" filiālēs gan neesot novērots, vērtēja bankas pārstāve Jeļena Kontusa. Tomēr, ja apmeklētāju pieplūdums palielināsies, plānots piesaistīt papildu darbiniekus, kuri palīdzēs cilvēkiem veikt autorizācijas līdzekļu nomaiņu. Sekot līdzi apmeklētāju skaitam filiālēs un uzzināt paredzamo gaidīšanas laiku var tiešsaistē bankas mājaslapā.

Tikmēr "Swedbank" atzīst, ka gadu mija jau vēsturiski ir aktīvākais laiks visās filiālēs. Šajā periodā klienti nokārto finanšu lietas, kā, piemēram, izņem jaunu norēķinu karti, taču pāreja uz "Smart ID" un kodu kartēm apmeklētāju skaitu tikai vairojusi.

Bankā aicina cilvēkus ietaupīt laiku un izvairīties no rindām, rezervējot konsultāciju ērtākajā laikā "Swedbank" internetbankā. Cilvēku visvairāk apmeklētajās filiālēs banka pieņems jaunus darbiniekus, kas būs specializējušies tieši "Smart-ID" jautājumos.

"Tomēr jāuzsver, ka lielākajai daļai klientu kodu kartes dēļ uz filiāli jādodas nav – ja vien īpašumā ir viedtālrunis (Latvijā tādi ir ap 70% iedzīvotāju), "Smart-ID" var lejupielādēt katrs pats, kaut vai sēžot savā viesistabas dīvānā un nepieciešamības gadījumā izmantojot internetbankā pieejamās instrukcijas," atgādina "Swedbank" pārstāve Kalniņa, piebilstot, ka internetbankā veicamajiem darbiem var izmantot arī valsts izsniegto eID karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!