Foto: Shutterstock
Rīgas kafejnīcas "Gelato Italia" saimnieks pēc Valsts valodas centra pārbaudes sociālajos tīklos ceturtdien, 8. jūnijā, publicējis ziņu, kurā pauž pārsteigumu un neizpratni par ierēdņu rīcību. Uzņēmējs apgalvo, ka latviešu valodas neprasmes dēļ viņš ir sodīts. Valsts valodas centrā šādu informāciju noliedz, norādot, ka uzņēmējs uzaicināts uz pārrunām.

Uzņēmēja pieredzes stāsts par Valsts valodas centra apciemojumu publiskots "Gelato Itali" lapā. Tur vēstīts:

"Pirms divām dienām Valsts valodas centra pārstāvis ienāca "Gelato Italia", es saņēmu sodu par to, ka nerunāju latviski.

Manā saldējuma veikalā visi darbinieki runā latviski. Bet kāds par mani sūdzējies.

Pagājušā gada laikā esmu iemācījies daudzus latviešu vārdus, sarunājoties ar klientiem un meitenēm, kuras ar mani strādā. Diemžēl neprotu runāt. Strādājot 12 vai vairāk stundas dienā septiņas dienas nedēļā, man nav laika apmeklēt kursus. Latvijā esmu gandrīz trīs gadus. Divarpus gadus šeit dzīvoju.

Nodibināju SIA, atvēru bankas kontu. Radīju savu pirmo saldējuma veikalu teju no nulles, strādājot tikai ar diviem latviešu profesionāļiem. Maksāju nodokļus. Mani darbinieki labi saņem. Negribu kritizēt šī likuma absurdumu, bet kāpēc mani par to neviens nebrīdināja, pirms es sāku? Es ieguldīju savu naudu šajā valstī, un mani apsūdz kā kriminālnoziedznieku. Vai tas ir veids, kā Latvijā uzņem ārvalstu investorus?"

Valsts valodas centrā portālam "rus.delfi.lv" teic, ka pārbauda veikta, balstoties uz saņemtajām sūdzībām. Valsts valodas centrā arī noliedz, ka uzņēmējs būtu saņēmis sodu.

"Tie ir meli. Kafejnīcas saimnieku uzaicināja uz Valsts valodas centru uz pārrunām. Balstoties uz šīm sarunām tad arī pieņems lēmumu par tālākām procesuālām darbībām. Informācijā, ko internetā publiskojis uzņēmējs, ir daudz neskaidrību, tās būtu vispirms jānoskaidro," tā vēstījis Valsts valodas centra Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis.

Valodas sargiem adresētajā sūdzībā bijis minēts, ka pārdevējs, kurš darbavietā atrodas viens, vīrietis vidējos gados, iespējams, itālietis, apkalpo klientus un sarunājas ar tiem angļu valodā, kā arī nav vēlējies klientus apkalpot latviešu valodā.

"Pārbaudes laikā informācija apstiprinājās," teic Razumovskis. Vaicāts par to, vai uzņēmēja saldējuma veikalā veikts pārbaudes pirkums, Razumovskis atbildējis noliedzoši. Inspektors esot stādījies priekšā.

Saskaņā ar Valsts valodas likumu, privāto iestāžu, organizāciju un uzņēmumu darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātajiem ir pienākums izmantot valsts valodu, ja to darbības skar likumiskās sabiedrības intereses – sabiedrības drošību, veselību, tikumību, veselības aizsardzību, patērētāju tiesības, darba drošību, administratīvi sabiedrisko kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!