Foto: DELFI Aculiecinieks

"Delfi Aculiecinieks" pirmdien publicēja sašutušas māmiņas stāstu par bēdīgajiem apstākļiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Gaiļezerā. Veselības ministrija skaidro, ka situācija radusies, jo veselības nozarei ir nepietiekams finansējums.

"Ārstniecības iestāžu videi ir jābūt sakārtotai, lai pacients saņemtu kvalitatīvu un drošu veselības aprūpes pakalpojumu," pauž Veselības ministrijas pārstāve Agnese Zarāne.

Ministrijā atzīmē, ka ārstniecības iestāžu videi ir būtiska nozīme pacientu atveseļošanās procesā. Tādēļ Veselības ministrijas kapitālsabiedrību infrastruktūras labiekārtošanai tiek novirzīts gan Eiropas Savienības fondu, gan nacionālais finansējums.

Ministrijas ieskatā, konkrētā situācija vēlreiz apliecina būtisku problēmu Latvijas veselības aprūpes sistēmā – zemu veselības jomai piešķirto valsts finansējumu. Veselības nozarei piešķirtais līdzekļu apjoms ir ierobežots un nepietiekams pat valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu groza nodrošināšanai, un tas ir zemāks par Pasaules veselības organizācijas (PVO) ieteikto minimālo finanšu līdzekļu apjomu (PVO iesaka veselības aprūpei novirzīt vismaz 12% no kopbudžeta, kamēr Latvijā šogad novirzīti vien 9,8%).

"Attiecībā uz tehnisko projektu un tā izstrādi, šī projekta izstrāde ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kompetence," norāda Zarāne.

Ministrijā arī piebilst, ka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ēdināšana tiek nodrošināta barojošajām māmiņām. Citos gadījumos bērnu pavadošās personas (mamma, tētis u.c.) var par maksu iegādāties ēdienu slimnīcas kafejnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!