Foto: DELFI Aculiecinieks
Dārza un meža veltes rudenī nereti mēdz pārsteidz ar savu unikālo un neparasto izskatu. Arī vairāki portāla "Delfi" lasītāji dalījušies ar saviem sēņu atradumiem, kas pārsteiguši ne vienu vien rūdītāko un pieredzes bagātāko sēņotāju.

"Delfi Aculiecinieks" tevi aicina pastāstīt par savu šīsvasaras sēņošanas pieredzi, sūtot fotogrāfijas un nelielu aprakstu par to, kur un kā sēnes izdevies iegūt. Interesantāko foto un stāstu autori saņems dāvanu karti 30 eiro vērtībā iepirkumiem lielākajos tirdzniecības centros Rīgā – "Alfa", "Origo", "Galerija "Centrs"", "Mols" un "Dole".

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Latvijas mežus pārņem mulsinošu 'krieviņu' trakums

Foto: DELFI Aculiecinieks
Piemēram, aculiecinieks Dainis portālam "Delfi" atsūtījis ļoti savdabīgu apšubeku jeb tautā saukto "krieviņu" fotoattēlu. Sēnei uz cepurītes uzaugusi vēl viena, mazāka sēnīte.

Divstāvīgās sēnes mežos pamanījuši arī citi "Delfi Aculiecinieki".

'Delfi Aculiecinieks' atrod ārkārtīgi reto cūktrifeli

Foto: DELFI Aculiecinieks
Latvijā retās baltās cūktrifeles aculiecinieks Matīss Ļaudams uzgāja, sēņojot Aizputes mežos. "Ieraudzīju sēnes, savācu tās, nofotografēju un attēlus aizsūtīju pētniecei Diānai Meierei. Viņa apstiprināja, ka tās patiešām ir baltās cūktrifeles," atminas Matīss.

Latvijas Dabas muzeja speciāliste, mikoloģe Meiere par aculiecinieku sūtītām fotogrāfijām ir priecīga. Portālam "Delfi" speciāliste stāsta, ka pirmo reizi baltā cūktrifele Latvijā atrasta 2015. gadā. Šogad cūktrifeles atrastas kopumā trīs reizes – Aizputes mežos. Speciāliste norāda, ka, balstoties uz sēņotāju ziņām, kopā ar kolēģi Initu Dānielu devās uz Kurzemi apskatīt cūktrifeļu vietas klātienē.

Līdzi brauca arī vienīgais suns Latvijā, kas apmācīts pazemes sēņu meklēšanā – Velsas springerspaniels Tofis. Komanda pirmās sēnes drīz vien saoda un saskatīja.

Baltā cūktrifele (Choiromyces meandiformis) ir "īsto" trifeļu "Tuber" ģints sugām tuvu radniecīga suga, tā ir ēdama. Tās augļķermeņi ir kartupeļu lielumā, gaiši. Sēnes svars var sasniegt 200 līdz 400 gramus vai pat vairāk. Nobriedušai sēnei ir īpatnēja, tomēr patīkama smarža. Griezumā ir redzams marmorveida raksts – baltas dzīsliņas mijas ar pelēcīgām, kas ar laiku kļūst tumšākas, apžūstot – dzeltenīgi brūnas.

Visbiežāk sēne aug zem dažādu sugu kokiem. Atrodama parkos, alejās vai zālienos. Vienā un tai pašā vietā aug vairākus gadus.

Fakti liecina, ka 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā tā bijusi iecienīta delikatese Zviedrijā un atsevišķos Krievijas reģionos. Cūktrifeles var cept, bet vislabāk ir tās sautēt, jo augļķermeņi ir cieti.

Ja arī tev izdevies uziet šo retumu, esi aicināts par to ziņot Dabas muzeja speciālistei Diānai Meierei uz epastu diana.meiere@ldm.gov.lv, vai pa tālruni 67356051. Speciālisti atgādina, ka ne katra zemē augoša sēne ir ēdama. Dažas no tām ir pat indīgas!

Lasītājs lūdz palīdzību - kas tās ir par sēnēm?

Foto: DELFI Aculiecinieks

Iespaidīgas sēnes mežā pamanījis Ainārs, kurš "Delfi" lasītājiem lūdz palīdzību, lai kopīgiem spēkiem noskaidrotu, kas tad ir šīs meža veltes.

"Atradām interesantas sēnes. Varbūt kāds zina, kā viņas sauc?" vaicā Ainārs.

Milzīgais un oranžais atradums mežā

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Šo milzīgo seni, iespējams, tā ir gailene, atradu pagājušajā sestdienā Valmieras rajona mežos," raksta Irina.

Caurā sēne

Foto: DELFI Aculiecinieks
Neparastās sēnes autore ir kāda anonīma aculieciniece.

Krāšņā un nepazīstamā sēne

Foto: DELFI Aculiecinieks
"Sēņojot mežā atradu sēni, kuru nepazinu, bet izskatijās pat ļoti skaisti," ziņo Dace.

Bekas - Fukušimas sēnes

Foto: DELFI Aculiecinieks
Kāds "Delfi Aculiecinieks" nogriezis prāvas bekas.

Sēnes neparastais iemītnieks

Foto: DELFI Aculiecinieks
"Interesanta sēņotāja pieredze," vēsta Dzintra, kura pie sēnes pamanījusi glodeni.

Gailenes kā koki

Foto: DELFI Aculiecinieks
"Šogad pat gailenes kā koki," secina kāds cītīgs sēņotājs un portāla "Delfi" lasītājs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!