Foto: DELFI Aculiecinieks

"Delfi Aculiecinieks" savus lasītājus aicina dalīties ar foršākajām Lieldienu olu krāsošanas metodēm, kā arī pastāstīt, kādi īpašie dekori tapuši svētkiem. Starp tiem, kuri dalījušies ar savu pieredzi, ir Aivars Kalniņš, kurš Lieldienās mudina gatavot "ilgtspējīgas olas".

"Mana Lieldienu olas iegūšanas recepte, kuru pielietoju olu krāsošanā, sastāv no divām fāzēm – izsildīšanas un nogatavināšanas," stāsta Aivars.

Lai olas nokrāsotu pēc Aivara metodes, vispirms ir jāizvēlas trauks, kurā satilpst krāsošanai paredzētās olas, turklāt tās var likt vairākās kārtās.

Kad olas nomazgātas un ietītas dabas materiālos, tās liek traukā, aplej ar ūdeni un uzliek uz sildvirsmas, kur olas karsē līdz pirmajam lielajam burbulim – apmēram 11 minūtes. Kolīdz parādās "pirmais lielais burbulis", trauku apsedz ar vāku un siltuma padevi pārtrauc. Trauku atstāj turpat uz sildvirsmas.

"Pēc apmēram 10 minūtēm traukā atstātās olas ir cieti nogatavinātas un nokrāsojušās, olas traukā var arī atstāt traukā līdz ūdens atdzišanai. Šādas olas nav jādzesē, jo paredzētas ēšanai tikai no olu biķera," klāsta lasītājs, piebilstot, ka gadījumos, kad olas krāso sīpolu mizā vai biešu un citos krāsojošos šķidrumos, tad tos sagatavo jau pirms nogatavināšanas. Aivars arī norāda, ka šāda Lieldienu olu sagatavošana ir "komerciāli izdevīgāka, sociāli nozīmīga un videi draudzīgāka".

Savai metodei tādējādi Kalniņš devis nosaukumu - "ilgtspējīga ola" jeb "i ola". "Zinātnieki jau sen ir atzinuši, ka olas saturs sacietē no 79 līdz 85 grādu temperatūrā, tomēr visā pasaulē tās vāra," ideju par olu nogatavināšanu izskaidro Aivars. "Katra cieti nogatavināta vistas ola ietaupa vismaz 30wh. Kristīgā pasaule Lieldienās ar olu krāsošanu vārot iznieko un uzsilda klimatu vismaz par 200Mwh," aprēķinājis Aivars.

Uztura speciāliste Eva Kataja, lai arī līdz šim vēl nav dzirdējusi par olu nogatavināšanas metodi, tomēr atzīst – no pārtikas drošības viedokļa "visam vajadzētu būt kārtībā". Pat tad, ja uz olas čaumalas teorētiski būtu salmonellas baktērijas, tās iznīkst pie aptuveni 75 grādiem pēc Celsija skalas, viņa skaidro.

"Uzturvērtības ziņā būtiskām izmaiņām, manuprāt, nevajadzētu būt, ali arī man nav konkrētu datu par nogatavinātu olu minerālvielu un vitamīnu saturu," vērtē Kataja.

Olas viņa raksturo kā ļoti vērtīgu produktu, ko iekļaut uzturā. Savukārt to pagatavošanas veids ir gaumes jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!