Foto: Shutterstock
Sociālo vietni "Facebook" pāršalkusi ziņa par to, ka RSU Stomatoloģijas institūtā finansējuma trūkuma dēļ pēcpusdienās bērniem zobus izrauj bez anestēzijas. Institūts pārmetumus noraida un skaidro situāciju.

Daina Kalniņa ierakstā "Facebook", kas guvis plašu rezonansi sabiedrībā, norāda, ka Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta apmeklējuma laikā 10. februāra pēcpusdienā no kabinetiem bija dzirdami bērnu kliedzieni. Dainu ārstējušais stomatologs viņai esot paskaidrojis, ka bērni bļauj, jo zobi tiek izrauti bez narkozes. Proti, bērniem narkoze esot pieejama tikai līdz pulksten 14, bet ne vēlāk, jo institūtam nepietiekot finansējuma.

"Tātad sanāk, ka valsts līdzekļi tiek ieekonomēti, sāpinot bērnus! Kā zināms, vecākiem par pakalpojumiem, kurus bērniem sniedz valsts medicīnas iestāde, jāmaksā nav. Tad nu lūdzu, katru dienu no pulksten 14 nabaga bērni šausmīgās mokās dabū ciest sāpes, ekonomējot līdzekļus valstij!" teikts "Facebook" publicētajā Dainas ierakstā.

Saistībā ar notikušo Daina vērsusies arī Veselības ministrijā.

SIA "RSU Stomatoloģijas institūts" pārstāve Ieva Lielmane portālam "Delfi" akcentē, ka institūtā bērni var saņemt visa veida zobārstniecības pakalpojumus, tostarp izraut zobus. Tas ir Nacionālā Veselības dienesta apmaksāts pakalpojums, ko var veikt, saņemot vietēju anestēziju, darba laikā. Lielmane akcentē, ka vietējā anestēzijā veikta zobu izraušana ir nesāpīga.

"Gadījumos, kad bērns neļauj veikt manipulāciju ar vietējo anestēziju – ienākot kabinetā un apsēžoties zobārsta krēslā, raud, kliedz, spārdās, vicinās ar rokām, vai ir citādi nemierīgs, kas padara manipulācijas veikšanu neiespējamu, – tiek piedāvāts manipulāciju veikt vispārējā anestēzijā jeb narkozē," teic Lielmane un piebilst, ka vispārējai anestēzijai NVD finansējums gan ir ierobežots, tomēr pakalpojums pieejams arī par maksu – 59 eiro.

Vispārējo anestēziju bērniem ar sāpošiem zobiem piedāvā līdz pulksten 14, skaidro Stomatoloģijas institūtā. Tas saistīts ar bērnu drošību, jo parasti narkozi veic tukšā dūšā no rītiem. Pēcpusdienā komplikāciju risks pieaug, norāda institūtā.

"Vecākiem arī piedāvā nākt nākamās dienas rītā ar bērnu, kad tam ir tukša dūša. Ja situācija ir ļoti akūta, bērnu nosūta uz PSKUS Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru, kas atrodas tajā pašā adresē un piedāvā palīdzību akūtos gadījumos arī ārpus darba laika," informē Lielmane.

Stomatoloģijas institūtā arī aicina vecākus jau pirms vizītes pie zobārsta bērniem stāstīt par to, kas viņus sagaida, lai palīdzētu speciālistiem veikt savu darbu, izmantojot vietējo, nevis vispārējo anestēziju.

Arī Veselības ministrijā portālam "Delfi" apstiprina, ka atšķirībā no lokālās anestēzijas, kas bērniem pieejama jebkurā laikā, vispārējā anestēzija ir plānots pakalpojums ar iepriekšēju pierakstu. "Šāds pakalpojums tiek nodrošināts dienas pirmajā pusē, jo ir nepieciešama pacientu sagatavošana un novērošana līdz brīdim, kad beidzas vispārējās anestēzijas iedarbība iespējamo blakusparādību un sarežģījumu dēļ," pauž Veselības ministrijas pārstāve Agnese Zarāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!