Foto: F64

Valles pagastā nogāztā dižtūja nozāģēta, decembrī veicot elektrolīnijas trašu tīrīšanas darbus. Koks bijis sasvēries uz gaisvadu elektrolīnijas pusi, turklāt pāri vadiem stiepušies dižkoka zari, portālam "Delfi" pastāstīja AS "Sadales tīkls".

Uzņēmuma pārstāve Tatjana Smirnova skaidro, ka Vallē tīrīta zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas trase 700 metru garumā. Darbu izpildītājs ir SIA "Vējkalni A.V.", un par tiem bijuši informēti zemes īpašnieki, tostarp Vecumnieku novada pašvaldība.

""Sadales tīklam" ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Ir spēkā konkrēta rīcība, ja elektrolīnijas trasē vai aizsargjoslā, kur ieplānota tīrīšana, aug aizsargājami koki," informē Smirnova, piebilstot, ka uzņēmums regulāri informē pārvaldi par teritorijām un dabas liegumiem, kur izvietotajās elektrolīniju trasēs ieplānota tīrīšana vai traucējošu koku nogāšana.

Uzņēmumā arī skaidro, ka kopš 2015. gada "Sadales tīkls" sadarbojas arī ar sabiedrisko fondu "Dabas retumu krātuve". Fonds ir informējis uzņēmumu par dižkoku atrašanās vietām, tostarp devis konkrētas koordinātes visā Latvijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Latvijas Petroglifu centrs aizvadītajā nedēļas nogalē atklāja – Valles pagastā nozāģēta Pētermuižas dižtūja. Izcils dižkoks, kurš apkārtmērā bija sasniedzis 2,76 metrus un bija ierindots kā otrā lielākā tūja Latvijā un, iespējams, Baltijā. Petroglifu centra biedri nozāģēto koku raksturoja kā veselīgu eksemplāru, kuram nav bijis ne trupes, ne arī kādu citu vērā ņemamu bojājumu pazīmju. Centrs savā profilā "Facebook" atzinis, ka Latvija zaudējusi izcilu dižkoku.

""Sadales tīkls" šīs koordinātes ievadīja Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas datu bāzē, lai pirms elektrolīniju trašu vai apdraudošu koku nozāģēšanas varētu pārliecināties, ka neskars aizsargājamus eksemplārus," stāsta Smirnova. Tomēr konkrētā tūja Dabas retumu krātuves sniegtajā informatīvajā kartē atrodama nav, lai gan tikai sešus metru attālumā no gaisvadu elektrolīnijas ass aug vēl viena tūja, kura ir iekļauta "Sadales tīkls" aizsargājamo koku datu bāzē.

Saskaņā ar uzņēmumā pausto pirms elektrolīnijas trašu tīrīšanas, SIA "Vējkalni A.V." novērtēja konkrēto tūju un secināja, ka tā sasvērusies uz gaisvadu elektrolīnijas pusi. Koka zari stiepās pāri gaisvadu elektrolīnijas vadiem. Darba veicēju redzējumā, koks apdraudēja gan iedzīvotāju elektroapgādes, gan arī sabiedrības drošību.

Pēc notikušā AS "Sadales tīkls" novērtējis tūjas apkārtmēru un secinājis, ka tas atbilst dižkoka kritērijiem, tomēr darba veicējs pirms nozāģēšanas par to neesot pārliecinājies.

""Sadales tīkls" izsaka nožēlu un rūpīgi izvērtēs notikušo, kā arī atbilstoši savstarpējā līguma nosacījumiem izvērtēs turpmāko sadarbību ar SIA "Vējkalni A.V.," norādīja Smirnova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!