Foto: AP/Scanpix

Cilvēku tirdzniecība, īpaši sieviešu tirdzniecība, pasaulē tiek uzskatīta par otro ienesīgāko kriminālo biznesu pēc narkotiku tirdzniecības, liecina Iekšlietu ministrijas (IM) informācija, arī Latvija ir kļuvusi par cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes valsti. Sociālajā tīkla "Facebook" rakstniece Laima Kota (agrāk Muktupāvela) brīdina "visas naivās meitenes" neuzķerties uz vervētāju piedāvājumiem.

"Visām naivām meitenēm! Un maniem kolēģiem – rakstītājiem! – ož pēc nesmukas lietas," raksta Kota. Viņai pirms pāris dienām sociālajā tīklā "Facebook" kāds cilvēks atsūtījis vēstuli ar lūgumu pēc padoma.

Kotas saņemtajā vēstulē rakstīts: ".. man vajag Jūsu padomu. Ja lieta nebūtu tik nopietna, es to risinātu pati. Tātad, mana draudzene dzīvo Rīgā un viņai, manuprāt, tiek piedāvāts ļoti šaubīgs un bīstams darbs. Caur savu māsīcu viņai tiek piedāvāts mēnesi Antālijā pastrādāt uz bagātnieku jahtas par masieri. (viņa pat vēl nemāk masēt, bet tos bagātniekus tas neinteresē). Viņai sola apmaksātas biļetes, dzīvošanu uz jahtas un ēšanu un katru dienu vēl sola samaksu par masēšanu.

Es pati šodien redzēju biļeti biznesa klasē uz Stambulu (atpakaļ biļetes nav), viņu lidostā sagaidīs kaut kādi vīrieši un aizgādās uz Jahtu. Tas taču ir bīstami?! Viņu taču var izmantot un pārdot, manuprāt! Nav nekādu līgumu, nav atpakaļ biļetes, nekā.. es nezinu kā lai viņu atrunāju no visa šitā, jo es neticu, ka viss tik tiešām ir tik skaisti kā viņa man stāsta."

"Manuprāt, un tā domā arī citi Turcijas latviešu, te ir darbs kriminālpolicijai par cilvēku vervēšanu," norāda Kota. "Jo Turcijā tā darbiniekus nemeklē! Kā sākt kārt lietu pie lielā zvana? Lai metenes neuzķeras, bet vervētājus, kuri vazājas pa Rīgu, lai sauktu pie atbildības!"

"Bordeļus taisa uz privātjahtām – un visi gali ūdenī," brīdina Kota.
Arvien biežāk ir sastopami cilvēku tirdzniecības gadījumi, kad cilvēku vervētāji ir upuru paziņas, draugi vai pat ģimenes locekļi, kuri izmanto sev tuvo cilvēku uzticību, liecina IM publicētā informācija.

"Turpinoties globalizācijai, attīstoties tūrismam, pieaugot nabadzībai un sabiedrības marginalizācijai, pieaugot ekonomiskajai un demogrāfiskajai atšķirtībai, pieaugot pieprasījumam pēc seksuālajiem pakalpojumiem un lēta darbaspēka un piedāvājumam, cilvēku tirdzniecības apjomi, kas visā pasaulē ir būtiski, nemazināsies. Paredzams, ka arī Latvijā cilvēku tirdzniecības un ekspluatācijas apjomi nesamazināsies," prognozē ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!