Foto: DELFI Aculiecinieks
Vasaras pilnziedā, jūlijā, portāls "Delfi" aicināja savus lasītājus atminēties kāzas un pastāstīt par atgadījumiem, kas pieredzēti, braucot vai gatavojot laulību limuzīnu. Sūtītās reportāžas liecina, ka īstā auto izvēle prasījusi ne mazums pūliņu. Savukārt pats izbrauciens – izvērties aizraujošā ceļojumā.

Pavisam esam saņēmuši astoņas reportāžas par laulību auto. Fotoattēlus apkopojām fotogalerijā, savukārt kolorītākos stāstus varat lasīt zemāk. Fotoreportāžas un stāstus konkursam var iesūtīt vēl līdz 6. augustam.

Kāzu limuzīns – 1946. gada 'Moskvič'

Foto: DELFI Aculiecinieks

Viens no spilgtākajiem stāstiem, kas iesūtīts konkursam, ir Valda Felsberga atmiņas par kāzu dienu. Laulību gads un datums gan netika norādīts.

"Kāzās ļautiņi mēdz visādīgi izākstīties, kurš nu kuru pārspēs. Mēs ākstīties negribējām, mums vienkārši vajadzēja ar kaut ko braukt, bet nebija mašīnas. Tad nu izraku pussagruvušā garāžā 1946. gada "Moskvič–400" ar pilnīgi nopuvušu jumtu un vēl veciem, melniem padomju numuriem, drusku piekrāsoju baltu, lai rūsa nelobās, un bija labs.

Mašīnu bijām plānojuši neuzkrītoši rotāt ar diviem zirgiem. Lai zirgi pārāk neizlēktu uz baltā auto fona, paņēmām tos visparastākajā krāsā – baltus. Bet izrādījās, ka uz mazās mašīnītes "haubes" (motora pārsega) zirgiem nepietiek vietas, tāpēc nācās šo rotājumu uz astoņām kājām nostiprināt mašīnai priekšā. Zirdziņi nebija pilnīgi vienādi, tāpēc rīkojāmies kā katrs normāls cilvēks šādā situācijā: vismaz uz tiem uzsēdinājām identiskas dvīnes.

Sīka aizķeršanās sanāca, kad atklājās, ka manas kājas bez ķirurģiskas iejaukšanās moskviča pakaļsēdeklī ielocīt nav iespējams. Bet jauni un mīloši vienmēr defektu padarīs par efektu. Tad nu sēdējām ar sēžām uz atzveltnes pagalvjiem un zoles likām uz sēdekļa, un tā bija pat daudz ērtāk atvēcināties garāmgājēju sveicieniem.

Skuķus – pušķa ķērājus sasēdināju vēl vecākā vācu kaluma lūznī, norīkoju aiz mums un piekodināju, lai neuzbrauc virsū, ja pārveļamies pār bortu. Vecajam autiņam gan bija tas pats trūkums, ko kāds jau pieminējis – karstā vasaras dienā bez kondicioniera. Taču šo ērkšķi mēs mīlas reibumā pat nepamanījām."

Žigulis ar pārsteigumu

Foto: DELFI Aculiecinieks

Odetas un viņas vīra kāzām precību auto sagādāja vedēji. Lielajai dienai auto tika pucēts un gatavots vairākus mēnešus. Lai arī kāzu dienā auto savus pienākumus veica godam, aizķeršanās radās nākamajā rītā, kad tas piepeši noslāpa.

"Mūsu kāzu stāsts ir no 2015. gada jūlija. Negribējām jaunu mašīnu, jo kāzas notika Vietalvas baznīcā, kas tiek atjaunota, un ballīte pēc tam kūsāja Odzienas pilī, ko tieši 2015. gadā daļēji atjaunoja. Tamdēļ, mūsuprāt, jauna mašīna precībām nepiederējās, vien atjaunota. Jāsaka paldies mūsu vedējiem, kuri atrada savu radu garāžā baltu žiguli. Tad nu tas pa ziemu tika remontēts.

Dekoriem izvēlējāmies saulespuķes, bet diemžēl nepadomājām, ka vasara būs pavēsa un jūlijā tās vēl neziedēs. Pateicoties brīnumam, saulespuķes beigu beigās tomēr atradām. Es pilnīgi staroju no laimes, jo arī līgavas pušķim un citām dekorācijām bija sagādātas tieši saulespuķes. Pašu stādītās diemžēl uzziedēja tikai atkāzās, proti, pēc mēneša.

Kāzu dienā vedēji bija padomājuši par visu. Mašīnā tika izsniegti mazi ventilatori, jo kondicioniera mašīnā nav, kā arī bija sarūpēta mūzika – pārnēsājamais radio.

Kāzu dienu mašīna izturēja godam. Tikai nākamajā rītā bija problemātiski to iedarbināt. Nogādājot mašīnu atpakaļ tās īpašniekam, mūs pavadīja vēl viens auto gadījumam, ja nu žigulītis izdomātu kādā brīdī vairs nekustēties.

Nenožēlojam, ka izvēlējāmies vecu auto, jo ir prieks atcerēties jautros atgadījumus, un tas piederējās pie mūsu tematikas."

'Čaika' liek sajusties kā dīvai

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Gribējām, lai mūsu kāzu diena būtu īpaša un neaizmirstama. Kopā ar līgavaini ilgi prātojām, kādu kāzu auto mums izvēlēties. Skatījāmies sludinājumus, bet nekas mūs neuzrunāja. Sludinājumu dēlis bija pilns ar limuzīniem, bet tas ir tik banāli. Ieraugot šādus limuzīnus, man parasti acu priekša uzaust bilde ar kuplā, tortei līdzīgā kleitā tērptu līgavu, kāzu fotogrāfu, kurš līgavu bildē tā it kā viņa būtu uz līgavaiņa plaukstas, un, protams, arī kāzu mielasts ar neiztrūkstošām pasākuma vadītāja sagādātām "jautrām atrakcijām". Kā smej mans vīrs, tad tā man laikam ir kaut kāda psiholoģiska trauma.

Kad ieraudzījām balto skaistuli "Čaiku" ar sarkanajiem sēdekļiem, ko grūti nosaukt par sēdekļiem, bet drīzāk par lieliem, glauniem dīvāniem, vienā balsī nolēmām: "Jā. Šis būs mūsu kāzu auto!"

Kāzu dienā skaistule "Čaika" atbrauca pēc manis uz Vecrīgu. Dodoties uz mašīnu, mums garām gāja grupa ārzemju tūristu, kuri, ieraudzījuši mūsu "Čaiku", bija sajūsmā un uzreiz sāka bildēt. Bet es fotoaparātu zibspuldzes ielenkta jutos kā kino dīva. Tā bija lieliska sajūta..."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!