Foto: DELFI Aculiecinieks
Vienīgo valsts izdoto informatīvo materiālu par visiem deputātu kandidātiem iedzīvotāji nedrīkst nest ārpus vēlēšanu iecirkņa telpām, nepatīkami pārsteigta par noteikumiem ir Andra Lote Adriana. "Rodas jautājums, kā vecie ļaudis var iegūt informāciju? Vai arī tas kādam ir izdevīgi, lai balso uz dullo?" vaicā Adriana.

Striktos noteikumus par kārtību, kādā drīkst lietot valsts sagatavoto bukletu "Ziņas par deputātu kandidātiem", Andra uzzināja, 1. oktobrī, dodoties uz vietējo vēlēšanu iecirkni Padurē, lai savai mammai pieteiktu balsošanu mājās. "Mamma lūdza, lai paķeru arī kādus informatīvos materiālus par partijām un deputātu kandidātiem. Viņai savos gandrīz 82 gados nav viegli šiverēties pa nepārskatāmo CVK mājaslapu," teic Andra.

Padures vēlēšanu iecirknī pieejami pavisam trīs bukleti par deputātu kandidātiem. Darbinieces Andru arī informēja, ka ārpus iecirkņa materiālus nest un lasīt aizliegts. Sievietei tomēr paveicās un vienu vienu no bukletiem viņai atļāva paņemt līdzi mammai lasīšanai "uz nakti": "Kad nākamajā rītā atdevu bukletu, iecirkņa meitenes arī bija nesaprašanā, kāpēc tie nav atrodami bibliotēkā vai kādā vietējā veikalā, kur cilvēki, it īpaši seniori visvairāk apgrozās?"

Foto: DELFI Aculiecinieks

Bukletus no iecirkņiem nedrīkst iznest, lai izpildītu likumā par Saeimas vēlēšanām noteikto – ikvienā vēlēšanu iecirknī redzamā vietā jābūt pieejamām ziņām par katru deputāta kandidātu vismaz piecas dienas pirms vēlēšanām, portālam "Delfi" skaidro Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa. Viņa arī bilst, ka buklets ir apjomīgs materiāls, kura izdošana maksā naudu.

"Mēs neesam tik bagāta valsts, lai varētu sagatavot tik apjomīgu bukletu katram Latvijas iedzīvotājam. Turklāt galīgais deputātu sarakstu skaits un to kandidāti ir zināmi vien īsu brīdi pirms pašām vēlēšanām, kas apgrūtina uzziņu materiāla sagatavošanu," atzīst Bērziņa.

Viņa atgādina, ka informācija par deputātu kandidātiem, sarakstiem ir pieejama CVK mājaslapā, kā arī ir iespēja šo informāciju komisijai lūgt iedzīvotājam nosūtīt teksta (WORD) formātā uz e-pastu. Tiem, kuri nelieto internetu, kā viena no iespējām iegūt ziņas par konkrētu sarakstu un tā kandidātiem, ir sazināties ar CVK un lūgt, lai nepieciešamo informāciju nolasa telefoniski.

Tomēr sevišķi Bērziņa iedzīvotājus aicina būt komunikabliem. Vecāka gadagājuma cilvēki pēc palīdzības var vērsties pie radiniekiem, lai tie palīdz virtuālajā telpā sameklēt nepieciešamo informāciju un nolasa priekšā. Tāpat ir iespēja doties uz bibliotēku un lūgt palīdzību tur, piemēram, lūgt izdrukāt materiālus no CVK mājaslapas. "Manuprāt, šobrīd iegūt vajadzīgās ziņas nevajadzētu būt problēmai. Informācija par sarakstiem un kandidātiem ir publiskota arī medijos, kā radio un televīzijā," rezumē Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!