Foto: DELFI
Batutu parka apmeklējuma laikā Nastjai virsū uzkrita kāds zēns un viņa sajuta asas sāpes, tāpēc vecāki ar meitu vērsās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). Dežurējošais ārsts pēc apskates, neveicot papildu izmeklējumus, secināja, ka bērns guvis sastiepumu un izrakstīja gelu pret tūsku. Tiesa, jau dažas dienas vēlāk cietušajai atklāja vairāku skriemeļu lūzumu, vēsta portāls "rus.delfi.lv".

Batutu parku "Jump space" Rīgā 16 gadus vecā Nastja apmeklēja kopā ar tēti un jaunāko māsu. Kamēr viņa mazuļiem paredzētajā zonā pieskatīja māsiņu, piepeši Nastjai no augšas uzlēca astoņgadīgs puika. Meitene sajuta sāpes un drīz vien pameta parku. Sāpes nerimās, un ģimene nolēma doties uz Bērnu slimnīcu.

"Uzņemšanas nodaļā dežurējošais bērnu ķirurgs pabakstīja kaklu ar pirkstiem un paziņoja: kauli ir veseli – sastiepums, smērējiet gelu pret tūsku un nēsājiet mīkstu saiti," stāsta meitenes māmiņa Ksenija.

Arī vēršoties pie ģimenes ārsta, bijis grūti panākt, lai Nastju nosūta uz rentgenu. Ksenija stāsta, ka ārsts uzstāja, lai Nastja pilda traumatologa nosacījumus, proti, lieto gelu.

"Par laimi, pēc divām dienām mums bija iespēja doties pie ārsta, kam uzticamies. Pēc rentgena kļuva skaidrs, ka tas neparāda pilnu ainu, nepieciešami papildu izmeklējumi, situācija nav iepriecinoša, devāmies uz Bērnu slimnīcu veikt atkārtotas pārbaudes," klāsta Ksenija.

Slimnīcā Nastjai un viņas vecākiem ilgi nācās gaidīt magnētiskās rezonanses tomogrāfijas rezultātus. "Tomogrāfiju veica piektdien pulksten 15, bet pēc tam ārstējošais ārsts vienkārši aizgāja mājās, jo viņam bija sākušās brīvdienas," par notikušo teic māmiņa.

Kad papildu izmeklējumi – gan datortomogrāfija, gan magnētiskā rezonanse – tika veikti, Nastjai noteica diagnozi: mugurkaula krūšu daļas otrā, trešā un ceturtā skriemeļa pirmās pakāpes kompresijas lūzums.

Notikušais Nastjas mammai raisījis dusmas un neizpratni: "Man ir viens galvenais (retorisks) jautājums tādiem ārstiem. Cilvēki, vai jums nav par sevi bail? Jā, alga ir maza, jūs uz darbu ejat negribot un aiz ieraduma. Jā, jūs nejūtat līdzi saviem mazajiem pacientiem un pa šiem gadiem praksē jūsu dvēselēm uzbrāztas tulznas. Bet jūs taču strādājat ar pašu dārgāko, kas cilvēkam vispār ir. Nevarat paļauties tikai uz nojautu. Vienkārši dariet to, ko jums mācīja universitātē."

Kā stāsta mamma, Nastjai priekšā ilgs atlabšanas process vairāku mēnešu garumā, kad viņai jānēsā speciāla ortoze. Tā maksā teju 200 eiro un iegādāta par ģimenes līdzekļiem. Nastja var apmeklēt skolu, taču nedrīkst rakstīt, jo galvu nedrīkst liekt. Meitene nevar patstāvīgi apģērbties un apaut kājas. "Sāp, grūti, bet, par laimi, iztika bez operācijas.

Foto: Delfi Aculiecinieks

BKUS par konkrēto gadījumu komentāru sniegt nevarēja, jo komentēt un apspriest bērna veselības stāvokli ar personām, kas nav viņu radinieki vai likumīgi pārstāvji, liedz Fizisko personu datu aizsardzības likums. "Ja bērna māte atsūtīs situācijas aprakstu ar bērna personas datiem, tad mēs noteikti to izvērtēsim un varēsim saprast, kas tieši noticis, kā arī sniegt vecākiem atbildi," pauda BKUS pārstāve Vita Šteina.

Nastjas mamma vēstuli ar sūdzību slimnīcai sagatavojusi. Taču batutu parkā vecāki ar pretenzijām nav vērsušies. "Jump space" administrācija par notikušo uzzināja no portāla "Delfi", lūdzot precizēt laiku, kad negadījums notika, kā arī solīja veikt iekšējo pārbaudi.

"Bērnu drošību parkā uzrauga instruktori. Darba dienās tie ir viens vai divi cilvēki, bet brīvdienās – četri vai pieci. Turklāt pirms parka apmeklējuma klientam ir jāiepazīstas ar noteikumiem un jāparaksta dokuments, ka viņš apsola ievērot noteikumus," pastāstīja parka administrācijā.

"Jump space" statistika liecina, ka apmeklētāji traumas gūst vidēji reizi divos mēnešos. Biežāk tie ir sastiepumi, bet retāk – lūzumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!