Foto: DELFI Aculiecinieks
Otrdien, 29.aprīlī, Daugavgrīvas ielā, pie vienas no nelegālajām būvgružu izgāztuvēm tika atklāta sociālā kampaņa "Pieķer būvgružotāju!", kuras vēstnesis ir vides eksperts Māris Olte.

Lai aicinātu sabiedrību un viedokļu līderus aktīvi piedalīties diskusijā par nelegālo būvgružu problēmu valstī, vākt pierādījumus gan par teritorijām, kurās ir nelegāli izgāzti būvgruži, gan būt vērīgiem un ziņot policijai par nelegālo būvgružu izgāzējiem, šodien tika atklāta "Eco Baltia" grupa iniciēta sociālā akcija "Pieķer būvgružotāju!". Visi savāktie dati tiks iesniegti Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātiem, kuri šobrīd strādā gan pie Būvniecības, gan Atkritumu apsaimniekošanas likuma grozījumiem.

Pasākumā piedalījās "Eco Baltia" grupas valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs, vides eksperts un akcijas vēstnesis Māris Olte, Jānis Ozoliņš, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs, Edgars Cibulis, Rīgas Pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes priekšnieka vietnieks un Marija Mileika, Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece, resursu kontroles daļas vadītāja. Klātesošie bija vienisprātis, ka problēma ir samilzusi un tikai kopīgiem spēkiem, atmaskojot nelegālos būvgružotājus, spēsim cīnīties pret vides piesārņošanu.

"Kad jājauc ārā vecās būves, no celtniecības vietas tiek aizvilkts prom pilnīgi viss – ķieģeļi, metāla stiprinājumi, arī dažādi šķidrumi, akumulatori un citas "vecās drazas". Ja to visu nodod legāli, tad tas tiek pāršķirots un pārstrādāts, bet nelegāli – viss tiek vienkārši kaut kur nobāzts. Ceļš no Tava grāvja līdz pusdienu galdam ir daudz īsāks, nekā Tev šķiet. Mūsdienās cilvēkiem ir vairāk jācenšas padomāt par citiem – ne tikai par cilvēkiem, bet arī putniem, dzīvniekiem un apkārtējo dabu," uzsver Māris Olte, vides eksperts un kampaņas "Pieķer būvgružotāju!" vēstnesis. 

"Gandrīz ikvienam no mums kabatā ir viedtālrunis ar iebūvētu fotokameru, tādēļ aicinu visus iedzīvotājus būt vērīgiem un piefiksēt ne vien nelegālās būvgružu izgāztuves, bet arī pašus piemēslotājus! Turklāt, kas ir ne mazāk būtiski, norādīt piemēsloto vietu koordinātes!"

Kā liecina "Eko Baltia" grupas aplēses - Latvijā gada laikā vismaz 100 000 tonnu nelegālo būvgružu tiek izgāzti nepiemērotās vietās, tādējādi kaitējot ne vien apkārtējai dabai un cilvēku veselībai, bet arī radot būtiskus zaudējumus zemes īpašniekiem, kas mērāmi miljonos eiro.

"Ar katru gadu aug būvniecības tempi, palielinoties arī nelegālo būvgružu problēmai. Pēc mūsu rīcībā esošiem aprēķiniem, mūsu valstī pie lielākiem būvniecības apjomiem nekā Igaunijā apglabāto vai pārstrādāto būvgružu apjoms ir vairākkārt mazāks nekā kaimiņvalstī. Tas liecina tikai par vienu, proti, nelegālo būvgružu bizness Latvijā plaukst un zeļ, un ir vairākas reizes lielāks nekā kaimiņos," skaidro Māris Simanovičs, "Eco Baltia" grupas valdes priekšsēdētājs.

"Cietēji esam mēs visi – sabiedrība kopumā –, jo negodprātīgi uzņēmēji nelegālos būvgružus nevis izmanto pārstrādē vai, sliktākajā gadījumā, apglabā poligonos, bet gan izgāž tuvākajos mežos un pļavās, kur šie atkritumi rada būtisku kaitējumu dabai, dzīvniekiem un cilvēkiem."

Iedzīvotāji vizuālās liecības (foto, video) par nelegālām būvgružu vietām un piegružotājiem var sniegt TV raidījumam "Vides fakti", sūtot uz e-pastu videsfaktiem@gmail.com vai portāla www.delfi.lv sadaļai "Aculiecinieks" – aculiecinieks@delfi.lv.

Desmit aktīvākie vides reportieri saņems diplomus un veicināšanas balvas, kā arī Eco Baltia grupas vides apsaimniekošanas uzņēmums ''Eco Baltia vide'' sakops vienu no nelegālo būvgružu izgāztuvēm.

Nepaliec vienaldzīgs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!