Foto: LETA
Pēdējo nedēļu laikā Saeimā bija aktualizējies jautājums par bērnu tiesību aizsardzību ārvalstīs sakarā ar pieaugošo skaitu gadījumu, kad no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm tiek izņemti bērni. Neskatoties uz deputātu iniciatīvu palīdzēt šādām ģimenēm un rosināt pievērsties šim jautājumam Saeimā, bija arī tādi deputāti, kuri izteica savu neapmierinātību ar to, ka nodokļu maksātāju nauda būtu jāvelta ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu tiesību aizsardzībai.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību ārvalstīs dzīvojošo bērnu aizsardzībai, tika organizēta parakstu vākšana, kuru deputātus aicināja atbalstīt arī viena no parakstu vākšanas iniciatorēm. Izsūtot visiem deputātiem aicinājumu, no [Saeimas deputāta Veiko] Spolīša kunga tika saņemta atbilde, kas šokējusi ar klaju cinismu.

Vecāki ir uzrakstījuši atklātu atbildes vēstuli Spolīša kungam un plāno vērsties Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar ierosinājumu izskatīt Spolīša kunga izteikumu atbilstību deputāta dotajam zvērestam un Satversme.

Atklātā atbildes vēstule Spolītim:

"Godātais deputāt Spolīša kungs,

27.10.15 es izsūtīju visiem Saeimas deputātiem e-pastu ar petīciju, kurā ir lūgums palīdzēt un aizstāvēt ārzemēs dzīvojošas Latvijas pilsoņu ģimenes un to bērnus. Lūk, ko jūs man nekavējoties atbildējāt:

"Sveiki,

Esmu pret šādu izņēmumu radīšanu Latvijas likumdošanā. Latvijas pilsoņiem dodoties ārpus Latvijas ir jāievēro mītnes zemes likumdošana, un likumu nezināšana neatbrīvo tos no atbildības. Tāpēc esmu pret godprātīgu Latvijas pilsoņu nodokļu naudas tērēšanu neuzmanības kļūdu risināšanai, un iesaku šiem pilsoņiem pašiem risināt savas rīcības sekas.

ar cieņu,
Veiko Spolītis
12. Saeimas tautas priekšstāvis"

Jūsu atbilde radīja spēcīgu reakciju gan manī, gan arī tajos cilvēkos, kuru intereses es pārstāvēju mūsu petīcijā. Tādēļ mēs uzskatām par savu pienākumu uzrakstīt jums atklātu vēstuli – jūs taču pārstāvat desmitiem tūkstošu vēlētāju intereses, kuriem ir tiesības zināt, kā tautas kalpi aizstāv viņu pilsoniskās intereses un tiesības.

Vēlamies pievērst jūsu uzmanību sekojošiem faktiem:

  1. Vairāki simti tūkstoši latviešu atstāja Latviju piespiedu kārtā dažādu objektīvu iemeslu dēļ: valsts ir novesta līdz katastrofālai situācijai. Bezdarbs, ražotņu likvidēšana dzen Latvijas iedzīvotājus peļņā uz ārzemēm. Ekonomiskās emigrācijas mērogi šausmina un demogrāfiskā situācija ir nožēlojama. Būtu ļoti godīgi un taisnīgi , ja jūs, deputāta kungs, un pārējie pie varas esošie tautas kalpi uzņemtos atbildību par šo piespiedu ekonomisko emigrāciju un pārstātu uzvelt atbildību uz to cilvēku pleciem, kuriem nācās pamest valsti, lai spētu apgādāt savu ģimeni.
  2. Mums ļoti imponē jūsu rūpes par godīgiem nodokļu maksātājiem, bet nevajadzētu aizmirst, ka tie paši ekonomiskie emigranti gadiem ir maksājuši nodokļus Latvijā, kā arī tagad iepludina milzīgu naudas summu Latvijas ekonomikā maksājot nodokļus, maksājot par saviem nekustamajiem īpašumiem, atbalstot Latvijā palikušās ģimenes u.t.t.

Tāpat vēlamies uzsvērt, ka petīciju, kura jums tika atsūtīta, parakstīja pārsvarā šie paši nodokļu maksātāji.

Tāpat, Latvijas vecāku atbalsta grupas vārdā, vēlamies jūs apgaismot, ka bērnu zaudēšanas gadījumi Anglijā lielākoties nenotiek tādēļ, ka Latvijas vecāki neievērotu Lielbritānijas likumus, bet tādēļ, ka Anglijas valsts iestādes daudzkārtīgi un bieži vien ļoti rupji pārkāpj starptautiskos, iekšējos un ārējos likumus, īpaši 1963. gada Vīnes konvenciju. Tieši tā notika Katrīnas Brices gadījumā. Šo faktu atdzina Latvijas politiķi un juristi, kā arī pašas Lielbritānijas valsts iestādes, ieskaitot Londonas tiesu – tiesnesis Manbi.

Reizēm Latvijas vecāki tiešām audzina savus bērnus vadoties pēc Latvijas likumiem un mentalitātes, neapzināti pārkāpjot kādas Lielbritānijas normas, bet kādas jums ir morālas tiesības viņiem to pārmest, ja jūs pats, Saeimas deputāts, apzināti pārkāpjat likumu vadot automašīnu alkohola reibumā, tādā veidā apdraudot citu cilvēku drošību un dzīvību? Jūs bijāt tik cēlsirdīgs un piedevāt sev krimināla rakstura pārkāpumu un nenolikāt deputāta mandātu, tad kur ir jūsu cēlsirdība attiecībā pret citiem Latvijas pilsoņiem? Vai varbūt jūs uzskatāt, ka tautas izredzētajiem likumi nav rakstīti?

Visticamāk, jūs neesat paguvis iepazīties ar valsts galveno dokumentu - Satversmi, kurā starp citu ir skaidri teikts (Satversmes VIII nodaļas 97., 98. Punkts):

"Ikvienam ir tiesības brīvi izbraukt no Latvijas. Ikviens, kam ir Latvijas pase, ārpus Latvijas atrodas valsts aizsardzībā, un viņam ir tiesības brīvi atgriezties Latvijā. Latvijas pilsoni nevar izdot ārvalstīm, izņemot Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos paredzētos gadījumus, ja ar izdošanu netiek pārkāptas Satversmē noteiktās cilvēka pamattiesības."

Ir acīmredzami, ka jūs savu deputāta izvēli esat izdarījis – atsakāties aizstāvēt savus pilsoņus, kaut gan to aizsardzība ir tieša Latvijas valsts atbildība. Desmitiem (ja ne simtiem) Latvijas bērnu piespiedu adopcijas gadījumi gadā priekš jums ir norma? Pēc Latvijas Tieslietu ministrijas datiem tikai šajā 2015. gadā no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā ir izņemts 61 bērns, pagājušā gadā – 9!

Jūs esat parakstījies, kā tautas izredzētais. Un jūs esat – pret. Pret Satversmi, pret tautu. Tikai deviņās dienās petīciju Latvijas bērnu atbalstam ārzemēs parakstīja 3750 un uz pilnīgi spontānu piketu pie Saeimas ar šo pašu prasību atnāca 70 cilvēki. Es jums apliecinu, ka patiesībā mūsu, cilvēku, kurus šis jautājums ļoti uztrauc, ir daudz vairāk. Priekš Latvijas, ar tās pacietīgo mentalitāti, tā ir ir neredzēta aktivitāte. Vai no jūsu siltā deputāta krēsla tas nav pamanāms? Kam tad jūs īsti kalpojat, tautas deputāt Spolīša kungs?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!